Dan planete u Crnoj Gori: Industrijsko zagađenje i otpad na sve strane

Najveći ekološki problemi trenutno su globalno otopljavanje, povlačenje ozonskog omotača i sve veće zagađenje atmosfere
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2011. 11:23h

Dan planete Zemlje, koji se pod okriljem Ujedinjenih nacija obilježava na današnji dan, ove godine je pod sloganom Milijardu zelenih djela.

Inicijativa za obilježavanje Dana zemlje potekla je od američkog senatora i ekološkog aktivniste Gejlorda Helsona 1970. godine.

Te godine su aktivisti širom Sjedninjenih Američkih Država (SAD) organizovali prve masovne proteste za zaštitu životne sredine, u želji da upoznaju javnost sa ekološkim posledicama čovjekovog djelovanja.

Inicijativa za obilježavanje Dana zemlje potekla je od američkog senatora i ekološkog aktivniste Gejlorda Helsona 1970. godine.

Globalno otopljavanje, zagađenje...

U raznim manifestacijama i protestima organizovanim povodom Dana zemlje danas učestvuju vlade 175 država i više od 500 miliona ljudi koji su uvidjeli da zaštita životne sredine mora da postane opšta briga.

Najveći ekološki problemi trenutno su globalno otopljavanje, povlačenje ozonskog omotača i sve veće zagađenje atmosfere.

Efekat staklene bašte, koji nastaje uslijed velike emisije štetnih gasova, utiče na rast prosječne globalne temperature, što povlači mnoge posljedice - od otapanja glečera, preko povećanja nivoa mora, do poplava i suša.

Neke od poruka obilježavanja tog datuma su i želja za stvaranje nove, "zelene" ekonomije, kao i usmjeravanje svjetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču ekologije.

Ekološka nit i u Crnoj Gori

Dan planete se u Crnoj Gori odvija se u znaku kampanje "Ekološka nit koja povezuje", a u čijem će okviru biti organizovane razne akcije za zaštitu životne sredine.

Gorani u Podgorici su Dan planete Zemlje obilježlili čišćenjem brda Gorica, a u Nikšiću je poccela akcija uklanjanja svih deponija smeća što će potrajati do kraja aprila.

"S obzirom na broj stanovnika u Crnoj Gori i njenu teritoriju problemi zaista nijesu nimalo mali i neozbiljni", rekla je Pejović.

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić je povodom Dana planete Zemlje rekao da je Crna Gora posebno odgovorna za očuvanje životne sredine, jer je joss pre dve decenije ozvaničila nameru da postane istinska ekološka država.

Sekulić je, takođe, kazao da će ovogodišnja kampanja, pod nazivom "Ekološka nit koja povezuje", prerasti u stalnu akciju svih građana, institucija i nevladinih organizacija.

I slavlje i analiza

Ona je, povodom Dana planete, kazala da Crna Gora ove godine ima dva razloga za slavlje, ali i ozbiljnu analizu problema u životnoj sredini.

"Slavimo Dan planete Zemlje i u isto vrijeme 20 godina ekološke države Crne Gore sa jednim pomalo otužnim osjećajem da još uvijek imamo problema u životnoj sredini i da oni, s obzirom na broj stanovnika u Crnoj Gori i njenu teritoriju zaista nijesu nimalo mali i neozbiljni", rekla je Pejović.

Ona je kazala da poseban problem u životnoj sredini predstavljaju industrijski zagađivači.

"I činjenica da poslije dugo godina i decenija njihovog postojanja nijesmo prosto odmakli sa rješavanjem problema iz ekoloških programa vezano za industrijske zagađivače", navela je Pejović.

Ona smatra da posebno brine neriješen problem upravljanja otpadom u Crnoj Gori, kada je riječ o neopasnom i posebno opasnom otpadu koji je, dodala je, za rješavanje veliki izazov za našu državu, ali i region u cjelini.

"Jer niko danas, s obzirom na količinu opasnog otpada koji se stvara u Crnoj Gori teško da mogu na profitnoj osnovi ili neki normalan način riješiti problem, a da se ne pokrene regionalno ozbiljna inicijativa da se problem opasnog otpada i definitivno i trajno riješi", kazala je Pejović.

Galerija

Bonus video: