Priroda je najbolji crnogorski brend

Povodom dana planete Zemlje Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NVO sektor pokrenuli kampanju “Ekološka nit koja spaja”
212 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Sekulić, Daliborka Pejović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Sekulić, Daliborka Pejović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.04.2011. 20:23h

Podizanje nivoa svijesti o zaštiti životne sredine građana veoma je važno, naročito u Crnoj Gori koja je sebi prije 20 godina Crna Gora nametnula odgovornost više proglasivši se ekološkom državom, poručeno je na konferenciji povodom početka kampanje “Ekološka nit koja nas spaja”.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je da se nada da će jednomjesečna kampanja prerasti u stalnu akciju svih građana, institucija i nevladinog sektora, te da će biće organizovane različite aktivnosti, od edukacije do čišćenja i pošumljavanja.

“Nadam se da će ova akcija prerasti u našu stalnu i svakodnevnu borbu da svi zajedno učinimo sve što možemo da našoj djeci ostavimo što ljepšu državu i uređeniju planetu”, rekao je on.

Pomoćnica ministra za oblast zaštite životne sredine Ivana Vojinović je kazala da je došlo vrijeme kada moramo opravdati i sebi i drugima ustavnu odrednicu da je Crna Gora ekološka država.

“Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na osvješćavanju građana i stvaranju jednog novog čovjeka koji će biti ekološki oplemenjen i koji će čuvati životnu sredinu ne samo zbog sebe, nego i zbog budućih generacija”, kazala je ona.

Naredne godine presudne za zaštitu životne sredine

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović je kazala da očekuje da će naredne “dvije ili tri godine biti presudne za oblast zaštite životne sredine.

“Takođe se nadamo da ćemo i u septembru, kada očekujemo novi izvještaj Evropske komisije, imati konkretnije smjernice u ovoj oblasti i jedan korektivni faktor koji je veoma važan na putu ka evropskim integracijama”, kazala je Pejović.

Ona je dodala da “samo zajedničke akcije mogu dati konkretne rezultate” u toj oblasti, te da treba prevazići “sve političke i druge odvojenosti kada je životna sredina u pitanju, jer se radi o problemima i pitanjima koja jednino mogu da spajaju”.

Marijana Zlopaša zaštitno lice kampanje

Anđelija Kovačević iz NVO “Ozon” je kazala da kampanju treba nastaviti u budućnosti uz motivisanje svih građana da se uključe.

“Osim što ćemo sa kolegama iz NVO sektora učestvovati u nizu aktivnosti, mi smo pošli korak dalje, tako da ćemo i finansijski podržati dio aktvnosti u iznosu od 10 hiljada eura”, rekla je ona.

Anđelija Kovačević iz NVO “Ozon” je kazala da kampanju treba nastaviti u budućnosti uz motivisanje svih građana da se uključe.

Zaštitno lice kampanje pjevačica Marijana Zlopaša poručila je da je priroda najbolji brend Crne Gore.

Kampanja je počela velikim čišćenjem brda Gorica od strane Gorana Crne Gore, otvaranjem eko pula i izložbe fotografija u tržnom centru Delta siti, a Turistička organizacija Budva organizovala je niz manifestacija.

Otpadne vode gorući problem

“Green home” pozvao resorno Ministarstvo da na pravi način iskoristi kapacitete NVO sektora.

“Sve ove probleme ne možemo riješiti odmah i sada, ali čini mi se postoji odlučnost države da ide ka rješavanju tih problema. Imamo i pomoć evropskih institucija i čini mi se da ćemo ih riješiti brže nego što se to u javnosti očekuje”, poručio je on.

Jelena Marojević je kazala da je jedan od prioriteta upravljanje otpadom, te da ta organizacija insistira na primjeni zakona i regulativa. Ona je pozvala resorno Ministarstvo da na pravi način iskoristi kapacitete NVO sektora.

Sekulić: Elektrane će očuvati ekologiju

Sekulić je kazao da je pitanje obnovljivih izvora energije nešto na čemu svijet insistira

On je, osvrćući se na istraživanje o stavu građana o izgradnji hidroelektrana na Morači NVO “Green Home”, koje je pokazalo da 42 odsto građana ne podržava taj plan kazao da “ono opominje”.

“Možda je mnogo više trebalo ići u objašnjavanje onoga što znače obnovljivi izvori energije i svi zajedno treba da imamo svijest o tome da i ukoliko hidrocentrale budu rađene, ekologija će biti apsolutno očuvana”, kazao je Sekulić.

On je kazao da je pitanje obnovljivih izvora energije nešto na čemu svijet insistira, kao i da je većina evropskih zemalja u procentu od 80 odsto iskoristila hidropotencijal. Nažalost, kako je rekao Sekulić, Crna Gora je iskoristila svega 17 – 18 odsto.

Bonus video: