Izvještaj o specijalnim ustanovama dobar, ali je stanje loše

Baković je u izvještaju ocijenio da bi stanje u tim ustanovama moralo biti mnogo bolje, kako u pogledu opremljenosti, tako i u vezi sa obučenim kadrom
78 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ljudska prava, Foto: Savo Prelević
Odbor za ljudska prava, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2011. 17:27h

Odbor za ljudska prava i slobode je jednoglasno usvojio posebni Izvještaj Ombudsmana Šućka Bakovića o stanju ljudskih prava u specijalnim ustanovama za smještaj mentalno oboljelih osoba i djece bez roditeljskog staranja.

Baković je u izvještaju ocijenio da bi stanje u tim ustanovama moralo biti mnogo bolje, kako u pogledu opremljenosti, tako i u vezi sa obučenim kadrom, ali i zaštitom prava lica koja u njima borave.

Poslanici vladajuće koalicije, ali i članovi Odbora iz redova opozicije bili su saglasni da je stanje u ovim ustanovama "objektivno i konkretno prikazano", upozoravajući pomoćnike ministara zdravlja i socijalnog staranja Rajka Strahinju i Snežanu Mijušković na to da se stvari moraju mijenjati.

Vuković je dodala da djeca i adolescenti moraju da imaju posebnu zaštitu, za razliku od odraslih mentalnih bolesnika

"Smatram da taj slučaj treba u izvještajima pominjati sve dok neko ne preduzme odgovornost za njega ili ne donese konkretne rezultate istrage. Sa druge strane, napominjem da imam informacije da Psihijatrijska bolnica u Kotoru raspolaže sa 21 krevetom za liječenje narkomana, a da većinu kapaciteta zauzimaju narkodileri upućeni iz Zavoda za izvršenje krivuičnih sankcija (ZIKS), od čega je tek neki od njih istovremeno i zavisnici", kazao je Pavlović.

Poslanik SNP-a Nataša Vuković ocijenila je da je “izvještaj dobar, ali je stanje u ustanovama i dalje prilično loše”.

“Smatram da je mnogo učinjeno ali samo formalno, a ne i konkretno. Nismo rješavali problem od početka, pa je zajednički imenitelj za sve ustanove nedostatak adekvatnog kadra, što će uvijek biti kočnica”, kazala je ona.

Vuković je dodala da djeca i adolescenti moraju da imaju posebnu zaštitu, za razliku od odraslih mentalnih bolesnika, dok je pomoćnik ministra zdravlja Rajko Strahinja kazao da je izvještaj dobra preporuka nadležnim.

“Trebalo je radnu verziju dostaviti resorima na uvid”, kazao je Strahinja.

Na njegove riječi reagovala je poslanica SNP-a Snežana Jonica sa tvrdnjama da je “zaštitnik dužan da podnosi izvještaje zakonodavnoj vlasti, a ne izvršnoj”.

Bonus video: