Završeno okupljanje u Tivtu: Odali poštu posadi "San Juana" i svim umrlim i stradalim podmorničarima

Stotinjak učesnika skupa krstarilo je Bokom Kotorskom na školksom brodu MVCG – jedrenjaku "Jadran"
0 komentar(a)
Podmorničari, Tivat, Foto: Siniša Luković
Podmorničari, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.04.2018. 08:41h

Okruglim stolom u Porto Montenegru na temu podmorničarstva na prostorima bivše Jugoslavije, u Tivtu je juče završena dvodnevna ceremonija proslave 90. godišnjice dolaska prvih jugoslovenskih podmornica "Hrabri" i "Nebojša" iz Velike Britanije u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), 8.aprila 1928.

Izlaganja o tom jubileju, specifičnostima podmorničke djelatnosti, ali i razvoju i izgradji podmornica u bivšoj SFRJ, imali su predavači iz udruženja podmorničkih veterana Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Predstavnici ta tri udruženja zajedno sa kolegama iz Slovenije prethodno su juče uz prisustvo gostiju, bivših podmorničara iz Albanije, Velike Britanije i Rusije, položili vijenac na spomenik mornaričkim oficirima Kraljevine Jugoslavije – nariodnim herojima SFRJ Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu.

Potom je stotinjak učesnika skupa krstarilo Bokom Kotorskom na školksom brodu MVCG – jedrenjaku "Jadran".

Uz tradicionalni vojno-pomorski ceremonijal, tom je prilikom sa broda koji se zaustavio u Tivatskom zalivu, u more spušten vijenac i odata počast posadi argentinske podmornice "San Juan" koja je bez traga nestala sredinom novembra prošle godine u južnom Atlantiku, kao i svim umrlim i stradalim podmorničarima svijeta.

Bonus video: