Rušenje hrama na Svetom Stefanu odloženo dok ne prođe Uskrs

Lukšić je sa mitropolitom Amfilohijem dogovorio da se radovi zapečate tokom praznika, a da se nakon toga situacija na ostrvu razriješi u skladu sa zakonima Crne Gore
246 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 20:58h

Inspekcija zaštite prostora zapečatila je gradilište crkve svetog Aleksandra Nevskog na istočnom dijelu grad hotela Sveti Stefan.

Pečat na, u prethodnih nekoliko dana, obnovljeni dio hrama stavljen je poslije razgovora premijera Igora Lukšića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno iz Vlade da je Lukšić sa mitropolitom dogovorio da se radovi zapečate tokom Vaskršnjih praznika, a da se nakon toga stvore uslovi da se situacija na ostrvu razriješi u skladu sa zakonima Crne Gore.

Tokom razgovora, i cijelo poslijepodne situacija je na Svetom Stefanu bila napeta, a kulminirala je sukobom policije i mještana Paštrovića, okupljenih oko Odbora za obnovu hrama.

Policija probijala živi zid mještana

Tenzije su počele da rastu nakon što je ministar Predrag Sekulić saopštio kako je Vlada donijela rješenje da se ukloni nelegalno izgrađeni dio crkve, jer mještani nijesu poštovali dogovor.

Inspektori su u pratnji 20 specijalaca krenuli sa parkinga kod šoping centra, dok su policajci sa prevlake s druge strane štitom probili zid mještana, koji su pjevali crkvene pjesme.

Pošto su odgurnuti sa prolaza, građani su uzvikivali “ustaše, ustaše”, nastala je pometnja, stanovništvo je nasrnulo na kordon i počelo je odgurivanje, i vika... Situacija se smirila brzo na poziv sveštenika.

Nekoliko minuta prije incidenta paroh Siniša Smiljić je kazao "Vijestima" da je postignut dogovor da rušenja ne bude.

"Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i premijer Igor Lukšić postigli su dogovor da se dograđeni dio hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu ne ruši, a crkva se za uzvrat obavezala da neće ulaziti na ostrvo i nastavljati sa radovima do prikupljanja potrebnih dozvola", kazao je Smiljić.

Tenzije su počele da rastu nakon što je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić u popodnevnim satima saopštio kako je Vlada donijela rješenje da se ukloni nelegalno izgrađeni dio crkve, jer mještani nijesu poštovali dogovor.

Vijest o rušenju uslijedila je pošto je zakupac hotela na Svetom Stefanu, kompanija “Adriatic propertis”, saopštila da se u prethodna dva dana intenzivno radilo na obnovi hrama, uprkos dogovoru sa ministrom Sekulićem od ponedjeljka, da se radovi obustave do pribavljanja dozvola.

Iz te kompanije je saopšteno i da je o svemu obaviještena policija, ali da je “reakcija izostala”.

Mještani: Biće krvi do koljena

Prije nego je ministar oko 17 časova stigao u Budvu, počelo je masovno okupljanje stanovnika Svetog Stefana, Pržna i Miločera.

Dok su radnici, za koje je paroh tvrdio da su dovedeni iz zatvora u Spužu, odlazili sa ostrva, mještani su ih pozdravljali riječima: “Bog vas čuvao”.

"Biće krvi do koljena, samo neka pokušaju da poruše. Neka vidi Crna Gora kako je ministar započeo turističku sezonu", poručivali su mještani, među obezbjeđenjem na ulazu u grad hotel koji je prvo činilo više od 40 budvanskih policijaca na čelu sa načelnikom Sinišom Jokićem, a koji su potom pojačani sa 10 džipova Posebne jedinice iz Podgorice.

Pošto je na gradilište stavljen pečat, u grad hotel je ušao paroh Smiljić, a na povratku je okupljenim mještanima kazao kako se uvjerio da crkva nije srušena, već samo zapečaćena.

“Zatvorenici koji su bili angažovani da ruše nijesu htjeli da dignu malj na svetinju, već su ih bacili u more, kada su vidjeli veliki krst, i kada su shvatili šta treba da ruše”, rekao je Smiljić i najavio da će dozvole za obnovu hrama pribaviti poslije praznika.

Dok su radnici, za koje je paroh tvrdio da su dovedeni iz zatvora u Spužu, odlazili sa ostrva, mještani su ih pozdravljali riječima: “Bog vas čuvao”.

Aplauzima su pozdravili i Inspekciju zaštite prostora koja se poslije pečaćenja gradilišta oko 21 sat vratila, opet u pratnji policije.

Pola sata kasnije razišli su se svi.

SNP traži vanrednu sjednicu Skupštine

Predsjednik Odbora za obnovu hramova Petar Kentera kazao je da je namjera rušenja ostataka crkve na Svetom Stefanu velika sramota, te da je inspekcija trebalo da poruši dvije nelegalno izgrađene zgrade koje je investitor, grčka “Restis grupa”, podigla u maslinjaku iza šoping centra.

“Oni mogu da poruše, ali mi ćemo izgraditi. Ako ne mi, onda će naša djeca. Ovako su nas i prije 50 godina nasilno iselili sa Svetog Stefana, i porušili tu istu crkvu. I danas su to isto učinili, nasilno su nas istjerali, i ponovo je ruše. A, za sve je to kriv Zavod za zaštitu spomenika”, govorio je Kentera.

Mještanin Vaso Kažanegra rekao je da je “ovo bruka za državu Crnu Goru”.

Predsjednik Mjesne zajednice Sveti Stefan Vido Anđus pozvao je sinoć mještane da se danas, na Veliki petak, okupe i pomole za svetinju.

Prije toga, najjača opoziciona partija SNP, uputila je zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Krstu Ljubanoviću da zakaže vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta zbog novonastale situacije na Svetom Stefanu.

Nedostajao još samo crijep

Zakupac hotela na Svetom Stefanu, kompanija “Adriatic propertis” ostala je pri stavu da će “poštovati svaki dogovor koji bude postignut, uz napomenu da su se oni i do sada pridržavali zakona, ali da su iznenađeni cijelom situacijom koja se dešava”.

Uz saopštenje da je obnova urušene crkve nastavljena, uprkos dogovoru sa ministrom Sekulićem, iz te kompanije redakciji „Vijesti“ juče ujutro dostavljene su fotografije, na kojima vidi da je podignuta kupola hrama, te da je ostalo samo da se pokrije crijepom.

"Više čamaca sa građevinskim materijalom je pristizalo do ostrva, a onda su nepoznate osobe u vrećama prebacivale pijesak i šljunak i odlazili do bloka 25 na ostrvu, gdje je crkva. To se jasno vidi na slikama. Vidi se kakva je crkva bila na dan potpisivanja dogovora o prestanku radova, i danas gdje se uočava da je ona praktično završena", saopšteno je iz “Adriatic propertisa”.

Srednjovjekovna crkva iz 15. vijeka, posvećena Roždestvu presvete Bogorodice, koja je 1937. preimenovana u Svetog Aleksandra Nevskog po molbi kraljice Marije Karađorđević, urušena je 50- tih godina prošlog vijeka za potrebe izgradnje kockarnice i restoranske terase elitnog grad hotela.

Nakon što je investitor, grčka „Restis grupa“, prije dvije godine prilikom rekonstrukcije bloka 25 na ostrvu, otkopala ruševine, uslijedila je akcija mještana i odbora da se ona obnovi, odnosno da joj se vrate zvonik i krov. Zavod za zaštitu spomenika konzervirao je ostatke, na kojima je prije sedam dana započela izgradnja.

Galerija

Bonus video: