Maturanti Srednje elektrotehničke škole donirali krv

“Naravno, učenici su i danas, po ko zna koji put, pokazali dobru volju i spremnost da pomognu društvu, donirajući tu dragocijenu tečnost” kazala je transfuziolog Mirjana Savićević.
73 pregleda 0 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Davanje krvi,, Foto: Luka Zeković
Elektrotehnička škola, Davanje krvi,, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2011. 12:23h

Učenici završnih razreda Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” su dobrovoljno dali krv u okviru akcije koju su organizovali Zavod za transfuziju i rukovodstvo škole.

Prema riječima transfuziologa Zavoda Mirjane Savićević, “zahvaljujući velikom razumjevanju i pomoći uprave škole, uspješno je završena još jedna od planiranih akcija, koje se tokom školske godine organizuju za maturante .

“Naravno, učenici su i danas, po ko zna koji put, pokazali dobru volju i spremnost da pomognu društvu, donirajući tu dragocijenu tečnost” kazala je Savićević.

Ona je navela da je za učenike te škole u planu organizovanje tribine o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, kako bi se tim mladim ljudima na pravi način približile pojedinosti o potrebi dobrovoljnog davalaštva, razbiele predrasude o strahu i bolu prilikom davanja krvi, te ukazalo na razliku između namjenskog i dobrovoljnog davalaštva”.

Istakavši da Elektrotehnička škola tradicionalno podržava akcije Zavoda za transfuziju, direktor te ustanove Veselin Pićurić kazao je da se za ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi prijavilo oko 90 učenika.

“Posebno mi je drago što se akciji odazvalo i sedamnaest učenica, obzirom da ih je našoj školi neupredivo manje u odnosu na mladiće.Maturanti su zainteresovani i rado se odazivaju toj prvoj humanoj akciji nakon sticanja punoljestva i samo je bitno podstaći ih na humanost, što je jedna od obaveza i nastojanja uprave i profesora naše škole”, kazao je direktor, koji je svojim prisustvo juče u Zavodu podržao učenike.

Pićurić je istakao zadovoljstvo što “maturanti Elektrotehničke škole shvataju značaj i vrijednost humanog dijela, nadajući se da će se time rukovoditi i po završetku škole”.

“Zadovoljan sam što sam danas bio u prilici da dajući krv spasim jedan život.Vjerujem da ću i buduće rado podržavati slične akcije”, kazao je jedan od maturanata te škole.

Ona smatra da je osnovni razlog slabog odaziva mladih ljudi dobrovoljnom davalaštvu, prvenstveno zbog straha i slabe upućenosti u sam način davanja krvi.

Nedavno su se dobrovoljnoj akciji davanja krvi odazvali maturanti Gimnazije “Slobodan Škerović”, Medicinske škole, kao Srednje Ekonomske škole “Mirko Vešović, a iz Zavoda su najavili da će u narednom periodu akcije biti organizovane i za učenike srednje Građevinske škole i Gimnazije u Tuzima.

Bonus video: