INICIRAJU PREDMET

Udruženje "Krstaš" traži crnogorski u školama u Vojvodini

Inicijativa za izborni predmet "Crnogorski jezik sa elementima crnogorske kulture" u sistem osnovnog obrazovanja i vaspitanja autonomne pokrajine (AP) Vojvodine
0 komentar(a)
nenad stevovic, Foto: Arhiva Vijesti
nenad stevovic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.04.2011. 19:54h

Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš" pokrenulo je inicijativu za uvođenje izbornog predmeta "Crnogorski jezik sa elementima crnogorske kulture" u sistem osnovnog obrazovanja i vaspitanja autonomne pokrajine (AP) Vojvodine.

"Crnogorska zajednica u Vojvodini ima šansu i mogućnost da u okviru obrazovnog sistema AP Vojvodine, a na osnovu prihvatljivih statističkih pokazetelja o brojnosti djece crnogorske nacionalnosti, emancipuje svoju zasebnost i postane aktivni činilac vojvođanskog obrazovnog ali i ukupnog društvenog života", navodi se u saopštenju "Krstaša".

Zakonska rješenja su, tvrde oni, različita i idu od potpune nastave na crnogorskom jeziku, dvojezične nastave, do uvođenja izbornog predmeta maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

"U bazi podataka Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje stoji da je u školskoj 2009-2010 godini u sistemu osnovnog obrazovanja bilo 2452 djece crnogorske nacionalnost"“, piše u saopštenju.

Uskoro anketiranje

Dodaje da je u šest opština broj učenika bio preko 50, a da ih je najviše u Vrbasu – 915.

"U opštini Mali Iđoš, gdje je crnogorski jezik u službenoj upotrebi, u toku je priprema Ankete koja će biti sprovedena u osnovnim školama, a rezultati će pokazati koliko roditelja žele da njihova djeca u narednoj školskoj godini kao izborni uče predmet Crnogorski jezik sa elementima crnogorske kulture", naveli su iz "Krstaša".

Precizirali su da će sa rezultatima Ankete i udžbenicima koje priprema Centar za iseljenike Vlade Crne Gore, na sastanku sa pokrajinskim sekretarom za obrazovanje Vlade AP Vojvodine, dobiti odgovor da li postoje uslovi da od naredne školske godine crnogorski jezik uđe u sistem osnovnog obrazovanja AP Vojvodine.

Ankete će biti urađene i u opštinama Vrbas i Kula.

"Ako se uvođenje predmeta ne realizuje u školskoj 2011/12 godini, od jeseni će u organizaciji i u prostorijama Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ u Lovćencu biti organizovana dopunska nastava na crnogorskom jeziku jer je interesovanje u tom mjestu za ovaj projekat uzuzetno veliko", najavilo je Udruženje Crnogoraca Vojvodine.

Ovo je, tvrde, legitiman i zakonski utemeljen pokušaj da se zaustavi ili uspori proces asimilacije crnogorske zajednice u Srbiji, koja je rezultat neoficijelnog nepriznavanja crnogorskog nacionalnog identiteta, odnosno tretman crnogorskog identiteta kao regionalnog srpskog.

"Ali, to je i rezultat nedovoljne preduzimljivosti crnogorske zajednice u vezi sa ostvarivanjem zakonskih mogućnosti kao što je formiranje Nacionalnog savjeta", piše u saopštenju.

Sve to je, kako se ističe, dovelo do toga da Crnogorce društveni sistem Republike Srbije, pa tako i AP Vojvodine, prepoznaje jedino statistički.

Preporučujemo za Vas