Sekulić: Istraživanje o podršci igradnji HE na Morači upozorava

Istraživanje je pokazalo da 71.1 odsto zaposlenih u javnom sektoru, odnosno onih koji su odgovorili na pitanje, smatra da Vladin plan za izgradnju HE na Morači nije dobar.
71 pregleda 0 komentar(a)
Moraca, Foto: Boris Pejović
Moraca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2011. 12:16h

U slučaju izgradnje hidroelektrana na Morači životna sredina će biti očuvana u skladu sa evropskim standardima, poručio je Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić.

On je kazao da Istraživanje o ekološkim pitanjima u Crnoj Gori koje je pokazalo da 42 odsto građana ne podržava izgradnju brana na Morači opominje.

“Možda je mnogo više trebalo ići u objašnjavanje onoga što znače obnovljivi izvori energije i svi zajedno treba da imamo svijest o tome da i ukoliko hidrocentrale budu rađene ekologija će biti apsolutno očuvana”, kazao je Sekulić.

Istraživanje o ekološkim pitanjima u Crnoj Gori, koje je za potrebe NVO “Grin houm” sproveo Centar za društvena istraživanja, pokazalo je da 42 odsto građana Crne Gore protivi planu izgradnje hidroelektrana na Morači, dok više od 19 odsto smatra da je plan dobar.

On je kazao da je pitanje obnovljivih izvora energije nešto na čemu svijet insistira, kao i da je većina evropskih zemalja u procentu od 80 odsto iskoristila hidropotencijal.

Nažalost, kako je rekao Sekulić, Crna Gora je iskoristila svega 17 – 18 odsto.

Protiv izgradnje Hidroelektrane na Morači je 43 odsto građana

Oko 43 odsto građana smatra da je izgradnja hidroelektrana na Morači nepoželjna i loša, dok suprotno mišljenje ima nešto manje od 27 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje stavovima građana o ekološkim pitanjima i problemima u Crnoj Gori, koje je za potrebe nevladine organizacije „Green Home“ sproveo Centar za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.

U dijelu koje analizira stavove građana o izgradnji hidroelektrana na Morači, značajan broj ispitanika, njih oko 30 odsto, nije imalo stav o tom pitanju.

Ispitivači su objasnili da su pitanja precizirali tako da bi Vladu uključili kao direktnog zastupnika ideje da se na Morači grade HE, kako bi se vidio odnos ispitanika prema idejama koje dolaze od izvršne vlasti.

Na pitanje što mislite o Vladinom planu izgradnje hidroelektrana na Morači”, 42,1 odsto ispitanih je odgovorilo da plan nije dobar, 19,2 procenta je kazalo da je taj plan dobar a 38,7 je odgovorilo da nema stav o tom pitanju.

„Nepostojanje stava o Vladinom planu izgradnje hidroelektrane možemo tretirati ili kao posljedicu neinformisanosti o širim dešavanjima u društvu ili kao nezainteresovanost za aktivnosti koje državne institucije imaju prema ekološkim temama u društvu”, objasnili su ispitivači.

Kako su se u toku javne rasprave crnogorske NVO mahom suprotstavile Vladinim idejama o izgradnji HE na Morači, “Green Home” je interesovalo kakav je stav građana prema tom protivljenju civilnog sektora.

Najveći broj ispitanih nema stav

Najveći broj ispitanih je odgovorio da nema stav, 39,4 odsto, a taj broj je približan broju onih koji u prethodnom pitanju nisu imali stav o Vladinom planu za izgradnju.

“Očigledno da se iz pitanja u pitanje u ovom dijelu analize istraživanja utvrđuje uvjerenje da građani Crne Gore najčešće nemaju samostalan stav o konkretnim ekološkim pitanjima već se njihovo mišljenje uglavnom vezuje za neodređene sadržaje iz oblasti životne sredine”, zaključuju ispitivači.

Protivljenje nevladinog sektora Vladinom planu podržalo je oko 42 odsto ispitanih, dok je 7 procenata dalo odgovor “u potpunosti ne podržavam”.

Istraživanje je pokazalo da 71.1 odsto zaposlenih u javnom sektoru, odnosno onih koji su odgovorili na pitanje, smatra da Vladin plan za izgradnju HE na Morači nije dobar, dok 28,1 odsto misli da je dobar.

Značajan podatak je da veliki broj zaposlenih u državnim institucijama nije dao nikakav odgovor, što, prema mišljenju NVO “Green Home” “govori o strahu ili nemanju stava što je još poražavajuće, jer je javni sektor zapravo i predložio pomenuti plan”.

Dvije trećine zaposlenih u javnom sektoru, prema istraživanju, potpuno podržava protivljenje NVO-a Vladinom planu za izgradnju HE, a odgovor “u potpunosti ne podržavam” dalo je 11,4 odsto ispitanih.

Istraživanje je sprovedeno u martu ove godine na uzorku od 1041 ispitanika, od kojih je najmlađi imao 18 a najstariji 89 godina, sa teritorije čitave Crne Gore.

Bonus video: