Bjelopavlići će ljetos možda vozom na more

Predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Rešad Nuhodžić rekao je da je “dogovoreno da se od početka juna uvede putnički saobraćaj na relaciji Bar-Danilovgrad
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 18:07h

Ministar saobraćaja Andrija Lommpar kazao je danas da se nada da će kompletni radovi na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Podgorica-Nikšić biti završeni do kraja godine i da će dio od Podgorice do Danilovgrada biti otvoren i za putnički saobraćaj prije početka turističke sezone.

“Nadamo se, a u završnim smo pregovorima o relizaciji projekta elektrifikacije od Danilovgarada do Nikšića, da će se pruga do kraja godine uraditi u potpunosti. Dio do Danilovgrada je potpuno tehnički isravan. Nadamo se da će prvi (putnički) vozovi od Danilovgrada krenuti prije početka turističke sezone”, kazao je Lompar, prilikom današnjeg obilaska nikšićke pruge.

Nisu smjeli dopustiti zapuštanje pruge

On je objasnio da je prije odluke o modernizaciji nikšićke pruge “ona ostala bez putničkog i da je prijetilo nestajanje i teretnog”.

“To se nije smjelo dozvoliti jer ova pruga povezuje dva najveća grada i najznačajnija centra u državi”, kazao je Lompar, objašnjavajući na taj način zašto se ušlo u investiciju vrijednu oko 70 miliona eura.

Pošto je pruga već trebala da bude gotova ministar je objasnio i razloge kašnjenja.

“Glavni razlog za kašnjenje je to što se naknadno utvrdilo da se moraju povećati gabariti tunela da bih kroz njih mogli da prolaze vozovi sa kontejnerima. Isto tako tebalo je napraviti nove standarde za pružne prelaze i regulisati pružne pralaze i u smislu broja i u smislu kvaliteta”, kazao je Lompar.

Predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture Zarija Franović kazao je da će nikšićka pruga kada se završi biti “najsavremenija na Balkanu, a možda i šire”.

I on se dotakao priče o kašnjenju pravdajući se da je Željeznička infrastruktura “ful ušla u ovaj posao od 13. marta 2010” i da je “bilo lufta zbog dijeljenja željeznice”.

Franović je rekao da su postignute značajne uštede na sređivanju tunela i pružnih prelaza. Po pitanju završetka svih radova na pruzi bio još manje precizan od ministra pa je rekao da je, u tom smislu, kraj godine imperativ.

Predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Rešad Nuhodžić rekao je da je “dogovoreno da se od početka juna uvede putnički saobraćaj na relaciji Bar-Danilovgrad”.

Novi vozovi za novu prugu

Za modernizovanu saobraćajnicu se planira i kupovina novih vozova pa su nikšićku prugu juče sa ljudima iz Željezničkog prevoza obišli konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je obezbijedila skoro 14 miliona kredita za kupovinu tri nova voza i nekoliko proizvođača vozova.

“Efektivno putovanje od Podgorice do Nikšića trajaće 41 minut”, a cijenu karte neće opteretiti to što je u sređivanje pruge i kupovinu novih vozova potrošeno desetine miliona, pa će cijena ostati na nivou prosjeka u lokalnom saobraćaju odnosno oko dva eura

Pošto je jedan od razloga za sređivanje pruge bilo i uspostavljanje putničkog saobraćaja da bi se rasteretila magistrala i građanima ponudio jeftiniji i za životnu sredinu manje štetan način prevoza rečeno je da će “efektivno putovanje od Podgorice do Nikšića trajati 41 minut” i da cijenu karte neće opteretiti to što je u sređivanje pruge i kupovinu novih vozova potrošeno desetine miliona, da će cijena ostati na nivou prosjeka u lokalnom saobraćaju odnosno oko dva eura i da računaju da će prezeti oko trećinu putnika sada od Podgorice ka Nikšiću i obratno putuju autobusom.

Prelaz na svaka tri kilometra

Iako je dans rečeno da će prosječna brzina na sređenoj pruzi biti preko 80 kilometara na sat i da će efektivno putovanje od Podgorice do Danilovgarada trajati manje od školskog časa, ako ostane 20 prelaza pruge kao što je planirano, dakle prelaz na manje od tri kilometra, ukupno putovanje između dva najveća grada u državi trajaće mnogo duže.

Iako je ocijenjeno da je i 20 prevelik broj prelaza za prugu dugačku nepunih 56 kilometara još je u funkciji nekoliko nelegalnih i nesređenih prelaza.

Dva takva na Pričelju nalaze se na par desetina metara. Franović se juče rekao da će biti ukinuti svi pružni prelazi preko broja 20 i da će jedini izuzetak biti prelaz kod ulice Nikola Tesla u Zagoriču.

Ministar Lompar je objasnio da su cijena karte i dužina putovanja dva uslova da prevoz vozom bude konkurentan autobuskom.

“Da bi željeznički putnički saobraćaj bio atraktivan ne možete imati beskonačan broj pružnih prelaza jer oni predstavljaju kritične tačke, usporavaju saobraćaj i troše vrijeme.

Zbog toga se ne smije dozvoliti da putovanje vozom bude duže nego autobusom”, kazao je Lompar.

Galerija

Bonus video: