Trećina radnika Opštine Berane i javnih preduzeća mora kući

U ponudi je navedeno da je rok za prijavljivanje radnika za sporazumni raskid radnog odnosa 26. april.
110 pregleda 0 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.04.2011. 16:31h

Uprkos obećanjima da će se voditi grčevita borba da ih što više ostane na poslu, od oko 600 zaposlenih u Opštini Berane u skorije vrijeme na evidenciju nezaposlenih moraće oko 200 njih.

Prema informacijama iz Opštine Berane, zbog preopterećenosti lokalnog aparata, moralo se pristupiti nepopularnoj racionalizaciji radnih mjesta. U tom pravcu, Opština je uputila javni poziv svim zainteresovanim radnicima kako u lokalnoj upravi, tako i u javnim ustanovama i preduzećima, čiji je osnivač, kao što su Centar za kulturu, Sportski centar, Polimski muzej, Služba spasavanja, Vodovod i kanalizacija, Komunalno preduzeće i Radio Berane, za dobrovoljni raskid radnog odnosa. Svima koji se prijave ponuđena je isplata 12 bruto ličnih dohodaka, i dodatnih 1.920 eura.

U ponudi je navedeno da je rok za prijavljivanje radnika za sporazumni raskid radnog odnosa 26. april.

Ukoliko se ne prijavi predviđenih 200 radnika, pristupiće se nepopularnojij sistematizaciji.

“Ukoliko se ne prijavi predviđenih 200 radnika, pristupiće se nepopularnojij sistematizaciji. U tom slučaju, u skladu sa zakonom, otpuštenim radnicima će biti isplaćeno šest prosječnih ličnih dohodaka na nivou države”, rečeno je “Vijestima” u Opštini Berane.

Zaostatak redovne isplate zarada od nekoliko mjeseci zaposlenima, pored krize, uslovila je i prezaposlenost. Prema nezvaničnim informacijama, prije desetak dana opštinari su dobili novembarsku platu, dok decembarsku očekuju narednih dana.

Zaostatak redovne isplate zarada od nekoliko mjeseci zaposlenima, pored krize, uslovila je i prezaposlenost.

Interesovanje je veliko kada su u pitanju imena opštinara koji moraju kući - da li su u pitanju oni koje je zaposlio Sveto Mitrović, ili njegov nasljednik Relja Jovančević, ili školski drug obojice Vuka Golubović. Sva ta radna mjesta otvarana su posljednih petnaestak godina, a kako je koji od njih preuzimao lokalnu vlast, tako se povećavao i broj radnika u lokalnoj upravi i preduzećima čiji je ona osnivač. Iz čijeg “fronta” će biti najviše dobrovoljaca za sporazumni raskid radnog odnosa još je nepoznanica.

Izvjesno je samo da je uloga za otpuštanje viška zaposlenih, koje su svi postavljali na ta radna mjesta, pripala Goluboviću.

Bonus video: