Grupa NVO: Zaustavite progon članova sindikata VCG

Pretres u disciplinskom postupku protiv predsjednika sindikalne organizacije Vojske Crne Gore Nenada Čobeljića odgođen je na zahtjev njegovog advokata.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 19:19h

Pretres u disciplinskom postupku protiv predsjednika sindikalne organizacije Vojske Crne Gore Nenada Čobeljića odgođen je na zahtjev njegovog advokata, koji je tražio uvid u spise predmeta.

Generalštab Vojske pokrenuo je disciplinski postupak protiv Čobeljića, a pretres je trebalo da bude održan danas u zgradi Ministarstva odbrane.

Prema Čobeljićevim riječima, sve vrijeme su ukazivali na propuste u smislu sindikalne diskriminacije, pritisaka, ucjena i svih negativnih pojava koje su se desile u Vojsci i zbog kojih su njihovi nadležni, kako je rekao, imali razlog da pokrenu disciplinske postupke, a to nijesu uradili.

"Bilo mnogo korektnije i profesionalne da su se disciplincki postupci usmjerili prema tim osobama, a ne prema nama koji pokušavamo da ukažemo na probleme kojih sigurno nije malo", ocijenio je Čobeljić.

Grupa crnogorskih građana, među kojima su aktivisti nevladinih organizacija (NVO), novinari, univerzitetski profesori, sindikalci, pravnici i umjetnici, apelovali su juče na najviše državne organe da omoguće pravo na sindikalno organizovanje zaposlenima u Vojsci.

„Starješinski kadar VCG, zloupotrebom komandnog sistema, otvoreno poziva zaposlene da se ne učlanjuju, odnosno da se isčlane iz SOVCG, vršeći pritiske, zastrašivanja, mobing i progon prema onima koji se ogluše o taj komandni zahtjev“, kaže se u apelu.

Postoje, kako se navodi, brojni primjeri i svjedoci o degradiranju zaposlenih na niže vojne dužnosti, prijetnji da neće dalje karijerno napredovati ili da će biti otpušteni promjenom vojne formacije.

Pod tim pritiscima je, tvrde potpisnici apela, oko 100 od 400 članova istupilo iz članstva SOVCG, a istovremeno starješinski kadar daje punu logističku podršku za sindikalno djelovanje drugoj „sindikalnoj“ organizaciji koja djeluje unutar VCG.

„Po saznanjima koje posjeduju organizacije za ljudska prava, svaki član sindikata je kontaktiran od nadležnih sa sugestijom da se iz istog isčlane“, kaže se u apelu.

Otvoreni apel potpisali su NVO aktivisti Vanja Ćalović i Boris Raonić, univerzitetski profesor Maja Kostić-Mandić, novinar Darko M. Ivanović, predsjednik Senata Udruženja pravnika Stanko Marić, sindikalni aktivista Srđa Keković i akademski slikar Zoran Živković.

Apel je dostavljen i Evropskoj komisiji, OEBS-u, Savjetu Evrope, Evropskoj organizaciji vojnih udruženja i diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori.

Bonus video: