Opština Danilovgrad nije uplaćivala doprinose od februara 2010.

Prema informacijama koje je potvrdilo više sagovornika, zaposleni imaju problema kad idu ljekaru, jer im zdravstvene knjižice nijesu ovjerene.
0 komentar(a)
dg.._1, Foto: J.JOVANOVIĆ
dg.._1, Foto: J.JOVANOVIĆ
Ažurirano: 18.04.2011. 17:38h

Doprinosi i porez na zarade zaposlenih u službama danilovgradske lokalne uprave, kao ni za ostale budžetske korisnike, nijesu uplaćivani duže, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama koje je potvrdilo više sagovornika, zaposleni imaju problema kad idu ljekaru, jer im zdravstvene knjižice nijesu ovjerene.

Pitanja “Vijesti” o kašnjenju uplate doprinosa i problemima prilikom ovjere zdravstvenih knjižica “začudila” su sekretarku Sekretarijata za finansije u Danilovgradu Jovanku Popović, koja “nije primijetila do sad da se o tome piše u medijima”.

Popović tvrdi da se “neto zarade redovno uplaćuju svim zaposleniim u lokalnoj upravi i svim budžetskim korisnicima, i dodaje da što se “tiče poreza i doprinosa na zarade zaposlenih ima izvjesnih kašnjenja”.

Ne izbjegavaju obaveze, samo kasne sa uplatom

“To je samo privremeno odloženo, i zavisno od priliva sredstava. Obaveze po pojedinim mjesecima uplaćujemo, s tim što ostaje neuplaćenih obaveza. One se ne izbjegavaju, već samo privremeno odlažu, odnosno uplaćuju mjesec po mjesec koji zaostaje”, objašnjavala je Popović.

Iako iz Sekretarijata za finansije nije stigao konkretan odgovor, “Vijestima” je omogućen uvid u dokument po kom su doprinosi zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta Opštine Danilovgrad posljednji put uplaćeni 16. februara 2010. godine.

Popović nije odgovorila na pitanje zaključno sa kojim mjesecom su porezi na zarade zaposlenih i doprinosi uplaćeni. Rekla je da “to ne bi navodila”.

Problema - nema

“Mi ćemo to navesti kad bude završni račun. Rekla sam par mjeseci i u pitanju su mjeseci tek od 2010. godine, ali kad ima sredstava uplaćuje se jedan po jedan koji je u zaostatku”, ponovila je.

Sekretarka za finansije je rekla da do sada nijesu imali nikakvih problema oko ovjere zdravstvenih knjižica, niti problema vezanih za zaposlene koji odlaze u penziju.

“Za njih smo sve redovno uplatili, poreze, doprinose i sve što slijedi da ne bi došlo do nekih problema u tom dijelu”, rekla je Popović, naglašavajući da i sve obaveze iz budžeta, ugovorene i zakonske, izvršavaju redovno.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predsjednik Opštine Branislav Đuranović kašnjenje uplate poreza na zarade zaposlenih i doprinosa pomenuo je i pred predsjednikom Vlade Igorom Lukšićem, na sastanku tokom njegove radne posjete Danilovgradu.

Sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, prisustvovalo je rukovodstvo Danilovgrada, a on je, kaže sagovornik “Vijesti”, “mogao biti održan i u četiri oka, jer niko osim Đuranovića i Lukšića nije uzimao riječ”.

Ministar Katnić primijetio višak

Sagovornik “Vijesti” kaže da je na sastanku sa Lukšićem bilo riječi i o sredstvima iz egalizacionog fonda.

Odlukom o budžetu za 2011. godinu, koji je usvojen na sjednici lokalnog parlamenta 25. marta ove godine, primitak od transfera iz egalizacionog fonda planiran je u iznosu od 1.078.894 eura, ili tačno 500.000 eura više nego što je toj opštini pripalo planom akontativne raspodjele broj 01-11958/1, koji je 29. oktobra 2010. godine potpisao tadašnji ministar finansija, a sadašnji premijer Igor Lukšić.

Prema tom planu, od ukupno planiranih akontativnih sredstava u iznosu od 23.000.000 eura, Danilovgradu će pripasti 2,52 odsto, ili 578.894 eura, tačnije 35,04 eura po glavi stanovnika. Plan je objavljen u Službenom listu Crne Gore 63/2010, 5. novembra 2010. godine.

Da je Opština Danilovgrad planirala viši iznos u odnosu na plan akontativne raspodjele primijetili su i iz Ministarstva finansija u mišljenju o Nacrtu odluke o budžetu, koje je 10. marta ove godine potpisao ministar finansija Milorad Katnić.

U budžetu Danilovgrada za 2011. godinu stavka u izdacima za bruto zarade i doprinose zaposlenih je 1.171.500 eura, od čega je 807.200 eura za neto zarade, a ostalo su porezi, doprinosi i prirezi.

Bonus video: