Poljski studenti u Crnoj Gori: Djevojke su vam lijepe, a momci nisu romantični

Razlika između noćnog života u Poljskoj i Podgorici nije velika, ali diskoteke su kod nas otvorene svu noć dok su ovdje najkasnije do tri časa... studenti Katarina i Kristofer iz poljske na programu razmjene na ekonomskom fakultetu
261 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Tomecka i Kristofer Rog, Foto: Vlado Otašević
Katarina Tomecka i Kristofer Rog, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 18.04.2011. 16:14h

Katarina Tomecka i Kristofer Rog iz Poljske su studenti koji su preko „CEEPUS” programa razmjene studenata od februara do kraja maja na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Početkom februara kad su došli u Glavni grad dobili su smještaj u studentskom domu “Plavi dvor”.

Katarina kaže da je Crnu Goru izabrala zbog mora i tople klime.

"Nije mi prvi put da sam na razmjeni studenata u nekoj zemlji. Prošle godine sam bila u Estoniji. Kad sam popunjavala prijavu imala sam pet mogućnosti za nastavak studija izvan Poljske. U ponudi su se nalazili Univerzitet iz Slovenije, Rumunije, Crne Gore i dva iz Austrije. Nisam htjela u Austriju zbog njemačkog jezika, a Rumuniju zbog nekih negativnih informacija o toj zemlji, Crne Gora mi je izgledala kao idealan izbor", kazala je Tomecka, dodajući da joj je puno pomoglo pozitivno iskustvo u Estoniji kako bi ponovo dobila mogućnost da studira u drugoj zemlji.

Poljakinja voli burek i musaku

"Drago mi je što sam ovdje i puno mi se stvari sviđa. Hrana je odlična. U Poljskoj nema bureka, koji su ovdje meni omiljena hrana, naravno uz musaku koja mi se takođe svidjela", istakla je Tomecka, dodajući da hrana u kantini studentskog doma nije loša, ali da bi mogla biti bolja.

Katarina i Kristofer su do sada vidjeli veliki dio Crne Gore.

"Posjetili smo Cetinje, Lovćen, sve primorske gradove, Skadarsko jezero, manastir Ostrog, sjever Crne Gore. Prije dvije nedjelje se Katarina kupala u Sutomoru", kaže Rog, dodajući da se njemu najviše svidio Kotor i okolina Skadarskog jezera. Kristoferu se sviđa noćni život u Podgorici, tako da redovno izlazi u grad.

"Razlika između noćnog života u Poljskoj i Podgorici nije velika, ali diskoteke su kod nas otvorene svu noć dok su ovdje najkasnije do tri časa", naveo je Rog, dodajući da u našim gradovima ima više kafića.

Djevojke su ovdje zgodne, ljepše nego u drugim zemljama

Katarina i Kristofer su saglasni da ljudi na ovim prostorima imaju puno pozitivnih osobina, ali i neke negativne.

"Ljubaznost i prijateljsko raspoloženje je nešto što je veoma primjetno kod vaših ljudi. Djevojke su zgodne, ljepše nego u drugim zemljama", kazao je Kristofer, dodajući da su strancima koji dolaze u Crnu Goru poznati vicevi o Crnogorcima i njihovoj lijenosti.

Katarina je za momke iz Crne Gore rekla da, pored toga što su lijepi i visoki, nisu i romantični.

"Ima nekih što misle da su dovoljno lijepi da mogu imati svaku djevojku i imaju nadmen stav, što mi se ne sviđa. Čak i romantična strana im nije jača. Loša stvar je i kašnjenje, uvijek kažete da imate vremena za sve, nikad ne planirate", istakla je Tomecka.

Katarina i Kristofer kažu da će ljude iz Crne Gore pamtiti po dobru i da će im puno nedostajati kad pođu u Poljsku. Kristofer bi čak volio da se zaposli u Crnoj Gori na par godina, ali kaže da je jezik najveća barijera pri ispunjenju te zamisli.

Izgubili se u kanjonu Mrtvice

Katarina smatra da su Crnogorci ljubazni i da su spremni da pomognu ljudima u nevolji, a u to se uvjerila prije par nedjelja kad je sa drugaricom iz Slovačke posjetila Kolašin.

"Kada smo posjetili Kolašin, izgubile smo se u kanjonu Mrtvice hodali smo dok nismo naišli na neke ljude iz sela Velje Duboko koji su nas primili kod sebe kući i nakon što su nas ugostili, ponudili su se da nas povezu do Podgorice", istakla je Tomecka.

Studentski domovi u Poljskoj bolji

Uslovi u studentskim domovima u Poljskoj, kaže Kristofer, mnogo su bolji nego u Crnoj Gori.

"U “Plavom dvoru” gdje smo trenutno smješteni nema kuhinje da možemo nešto da spremimo sebi da jedemo, što nije slučaj u Poljskoj, gdje na svakom spratu ima kuhinja. Pored toga nema ni veš mašine, tako da moramo da molimo drugove i drugarice da nam peru robu. U studentskim domovima u Poljskoj postoje vešeraji u podrumu", kaže Rog, dodajući da bi bez obzira na nedostatke studentskih domova preporučio studentima da dođu u Crnu Goru.

Njegova drugarica Katarina se slaže sa mišljenjem Kristofera i dodaje da je najveći problem za nju što nema uvijek tople vode.

"U svakom slučaju je ostalo u redu, najviše mi se sviđa društvo. U sobi sam sa dvije cimerke Jadrankom iz Bijelog Polja i Azrom iz Bara, one mi pomažu u svemu i puno ih volim", navela je Tomecka.

Pomoć od obje Vlade Kristofer navodi da Vlada Poljske njima plaća let do Crne Gore i nazad, dok sve ostalo plaća crnogorska Vlada.

"Smještaj obezbjeđuje Vlada Crne Gore i 100 eura mjesečno, takođe tu je i besplatno školovanje i osiguranje. Kod doktora možemo da idemo besplatno, mada za sad nismo imali potrebu za tim a nadam se da nećemo", kazao je Rog.

Bonus video: