Crna Gora pitanje izbjeglica rješava po najvišim standardima

Marković je istakao da je rješavanje statusa ovih lica zahtjevan i složen proces
0 komentar(a)
Marković sastanak, Foto: Gov.me
Marković sastanak, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.04.2011. 14:58h

Vlada Crne Gore je opredijeljena da pitanje izbjeglica rješava u skladu sa najvišim standardima Ujediinjenih nacija i Evropske unije, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković u razgovoru sa ličnim izaslanikom Visokog komesara za izbjeglice gospodinom Anom Viljemom Bajleveldom.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se kako je Marković istakao da je rješavanje statusa ovih lica zahtjevan i složen proces koji podrazumijeva pun angažman ne samo vlada Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pojedinačno već i njihovu zajedničku posvećenost ovom pitanju.

"Bajleveld je na sastanku sa Markovićem podsjetio da je rješavanje pravnog statusa izbjeglica veoma zahtjevno pitanje, ali da vrijeme koje nam stoji na raspolaganju iziskuje brza i kvalitetna rješenja, te da će ovo pitanje determinisati dalji evropski put svih država uključenih u proces".

"Marković i Bajleveld su se saglasili da je rješavanje pravnog statusa izbjeglica ključno ali ne i jedino na putu pune integracije ovih lica u društva u kojima žive. Sastanak je jedan u nizu sastanaka koji je Bajleveld imao sa predstavnicima vlada Crne Gore, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Posjete imaju za cilj koordiniranje i usaglašavanje konačnog projekta za trajno rješavanje statusa izbjeglih i raseljenih lica", saopšteno je iz tog ministarstva.

Bonus video: