Kujundžić dobio milione kvadrata za 300.000 eura

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka nastaje “Jezeracoop” koji djeluje do prodaje Savu Kujundžiću.
133 pregleda 0 komentar(a)
zabljak, Foto: Arhiva "Vijesti"
zabljak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.04.2011. 07:55h

Kompanija “Hotel menadžment Durmitor”, čiji je vlasnik biznismen Sava Kujundžić, kupila je sredinom 2004. godine, preduzeće ”Jezeracoop” u stečaju, a sa njim, što u svojinu što na korišćenje, dobila i oko 2,5 hiljada hektara zemlje na Žabljaku, za samo 300 hiljada eura.

Ugovor je u ime “Jezerocoopa” potpisao tadašnji stečajni upravnik ove kompanije Radenko Radulović, i njime je, pored ugovorene cijene, bilo predviđeno da kupac zadrži u radnom odnosu osam radnika ove kompanije, te da sprovede biznis plan i socijalni program.

Slučaj “Jezerocoop” ima dugu istoriju. Nakon rasformiranja seljačkih zemljoradničkih zadruga, 1956. godine formirala se Zemljoradnička zadruga “Durmitor” kojoj su, po osnovu kompleksiranja zemljišta, kupovinom, poklonima, kolonizacijom i na druge načine pripale brojne nepokretnosti.

Od početka 1969. godine Zadruga i imovina pripajaju se firmi “Industrijaimport - OOUR Durmitor” koja se bavila turizmom, ugostiteljstvom, trgovinom, a početkom osamdesetih godina prošlog vijeka nastaje “Jezeracoop” koji djeluje do prodaje Savu Kujundžiću.

Šta je tačno od imovine poljoprivredno preduzeće u tim spajanjima dobilo, “Vijesti” nijesu mogle saznati jer, prema brojnim sagovornicima, u arhivama nema diobenih bilansa.

To preduzeće je otišlo pod stečaj, koji je vođen kod Privrednog suda u Podgorici, a kasnije povjeren sudiji Tomu Noveljiću. Stečajni upravnik u tom periodu bio je Radenko Radulović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: