Godišnjica smrti narodnih heroja Spasića i Mašere

Polaganjem vijenaca na spomenik u velikom gradskom parku, u Tivtu je obilježeno 70 godina podviga heroja rata, poručnika Milana Spasića i Sergeja Mašere, koji su na današnji dan potopili razarač “Zagreb” žrtvujući i svoje živote.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 17:57h

„Digli su razarač „Zagreb“ u vazduh da ne bi pao u ruke neprijatelja i sa njime su potonuli u plavu grobnicu. Ovo je jedinstven slučaj u Evropi. Zato je drug Tito mlade oficire Kraljevine Jugoslavije posthumno odlikovao ordenom narodnih heroja“, istakao je Ivan Vulanović, sekretar tivatskog SUBNOR-a, koji je bila organizator komemorativnog skupa.

Obraćajući se u ime „Generalnog konzulata SFRJ“, konzul Marko Perković je istakao da činjenica da su „mladi kraljevski oficiri vlasti proglašeni za narodne heroje svjedoči da je čin herojstva važniji od bilo koje ideologije“.

„Oni su u uvali Sveto trojstvo, koja se zbog njihovog podviga danas zove uvala Zagreb, digli u vazduh razarač, ponosno stojeći na njegovoj palubi. Taj besprimjerni čin herojstva zadivio je italijanskog okupatora, koji je uz najveće vojne počasti na groblju u Herceg Novom sahranio Milana Spasića. Na tim svijetlim primjerima polažu zakletvu kadeti pomorskih akademija Engleske, Norveške, Danske i drugih zemalja“, istakao je Perković, prenoseći pozdrave predsjednika tivatske boračke organizacije Dragora Radunovića koga je zdravstveno stanje spriječilo da prisustvuje skupu.

Izostala Mornarica Pored predstavnika SUBNOR-a i Generalnog konzulata SFRJ, komemorativnom skupu ispred spomenika narodnih heroja Spasića i Mašere prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, učenici tivatske OŠ „Drago Milović“ i penzionisani pripadnici JRM, za razliku od njihovih kolega iz današnje Mornarice Crne Gore čije je odsustvo sa skupa bilo i ovaj put uočljivo. Predstavnici tivatskog SUBNOR-a i Generalnog konzulata SFRJ su kasnije komandnim brodom „Podgorka“ otplovili do uvale Zagreb i položili vijenac u plavu grobnicu.

Bonus video: