Progonovići i danas uzdišu za Savinom Geršak

Milovan Radunović kaže da su svojevremeno i mještani statirali u filmovima i da je većina scena snimljena u njegovim dvjema starim kamenim kućama.
787 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 16:07h

Mještani Progonovića u Lješanskoj nahiji i danas se rado sjećaju glumaca Petra Božovića i Eve Ras, jači pol i danas sjetno uzdiše na pomen Savine Geršak i Mire Furlan, a u lijepom sjećanju su ostali Bata Živojinovića, Ljubiša Samardžića, Vesna Pećanac, Enver Petrovci i ostali glumci i glumice, koji su u tom selu svojevremeno bili dragi i rado viđeni gosti.

Zahvaljujući autentičnom seoskom ambijentu, rustičnim kućama sa starinskim namještajem i pokućstvom u Progonovićima je snimljeno oko deset crnogorskih dugometražnih igranih filmova. Filmovi reditelja Živka Nikolića „Ljepota poroka“ i „Iskušavanje đavola“, čiji su kadrovi snimani u tom selu, distribuirani su u 80 država i doživjeli su svjetsku slavu.

Milovan Radunović kaže da su svojevremeno i mještani statirali u filmovima i da je većina scena snimljena u njegovim dvjema starim kamenim kućama, pokrivenim kamenim pločama. Na filmskoj traci crnogorskih kultnih filmova, kao glumci statisti, tako su sačuvani od zaborava mnogi mještani Progonovića.

Ostavljali poslove i hrlili među glumce

"Dok je kuća u kojoj sam rođen, napravljena prije sedamdeset godina, druga je makar duplo starija. Njenu starost je teško procijeniti, jer nemamo pisanih podataka o tome kada je sagrađena, kao i odakle su naši stari donijeli kamene ploče, jer u blizini ne postoji takav majdan", rekao je Milovan.

"Koliko se sjećam 70 odsto seljana je učestvovalo u snimanju tih filmova"

On je napomenuo da su mještani Progonovića rado statirali u filmovima.

"Koliko se sjećam 70 odsto seljana je učestvovalo u snimanju tih filmova. Ostavljali bi sve seoske poslove samo da se malo druže sa snimateljima i glumcima. Što su glumci bili poznatiji to su bili jednostavniji ljudi. Muškarci iz sela nadali su se da će snimanje potrajati zbog svih tih lijepih glumica. Takođe, sjećam se i stihova Petra Božovića, „oj, đevojko iz Progonovića, bil' uzela Petra Božovića...“. Imao sam priliku da glumim ranjenika u filmu „Ultima“", rekao je Milovan.

"Na najstarijoj kući u selu propala je drvena konstrukcija, i na jednom dijelu kameni krov se urušio"

Snimateljima je i dalje interesantan ambijent Progonovića.

Reditelj Draško Đurović nedavno je snimio par kadrova filma „As pik“. Tom prilikom u selu je boravio i američki glumac Majkl Madsen, filmofilima poznat iz umjetničkih ostvarenja Kventina Tarantina.

Milovan Radunović je upozorio da u filmskom selu Progonovići, prepuštenom zaboravu, nebrizi, „zubu vremena“, uskoro neće biti moguće snimiti niti jedan kadar, jer kako kaže Milovan, stare kuće propadaju.

"Na najstarijoj kući u selu propala je drvena konstrukcija, i na jednom dijelu kameni krov se urušio. Prilikom jednog snimanja helikopter je oštetio krov. Postavili smo neke podupirače, ali propadanje se ne može spriječiti.

Kada se krov uruši uništiće se i stari namještaj. Obavijestili smo nadležne. Dolazili su prošle godine iz Zavoda za zaštitu spomenika, snimili, kazali da se kuće moraju sanirati. Napravili su i projekat. Međutim, ništa više od toga nije urađeno. Očekujemo da će se neko sjetiti datog obećanja", rekao je Milovan.

Mještani brzo prihvatili pravila igre

Mještanin Savo Radunović rekao je da je su u selu snimljeni kadrovi filmova „Čudo neviđeno“, „Jovana Lukina“, „Ljepota poroka“, „Gorski vijenac“, snimana epizode serije o Vuku Karadžiću, „Ultima“, „Za kime si u zeleno“, „Desant na Prčevo“, nekoliko kadrova filma „13. jul“, kao i brojni dokumentarci.

Komšinica, koja je na njenu nesreću završila samo osnovnu školu, prilikom snimanja jedne scene saopštila mi je “da sam ja direktor filma, ne bi se ova scena ovako snimila”

Kao direktor filma, Savo se prisjeća da je učestvovao u snimanju svih filmova Živka Nikolića, izuzev jednog - „Beštija“.

"Prilikom snimanja mještani bi se vremenom sprijateljili sa glumcima i režiserima, navikli se na poznate glumce, i brzo prihvatili pravila igre. Iz takvih situacija neminovno su se stvarale anegdote, koje se i sada prepričavaju.

Komšinica, koja je na njenu nesreću završila samo osnovnu školu, prilikom snimanja jedne scene saopštila mi je “da sam ja direktor filma, ne bi se ova scena ovako snimila”. Drugom prilikom u selu pojavila se djevojka reditelj sa željom da napravi dokumentarac o našim iseljenicima u Vojvodini i za potrebe snimanja tražila deset ovaca.

Iznenadila se kada je mještanka pitala plaća li se po stadu ili po ovci", rekao je Savo.

Sjeća se zida koji je Petar Božović oborio "zastavom 101"

On je kazao da su u njegovoj staroj kući, sagrađenoj na starinski način, i takođe, pokrivenoj kamenim pločama, snimane čuvene scene iz filma „Ljepota poroka“ u kojima su muža i ženu glumili Petar Božović i Eva Ras.

"Sjećam se tačno krivine i kamenog zida, koji je u filmu, jureći selom u „zastavi 101“ u punoj brzini oborio Petar Božović. Moj brat Novak je tada napravio drveni čekić, koji je Živko Nikolić koristio u početnoj sceni filma „Ljepota poroka“", rekao je Savo.

Progonovići nijesu poznati samo kao filmsko selo. Za Miomira Radunovića istorija sela je ne manje interesantna, a prema njegovim riječima, na osnovu istorijske građe, moglo bi se snimiti „sto filmova o Progonovićima“.

Magarci blizanci

"Prilikom snimanja filma „13. jul“ reditelji Bajo Šaranović i Milo Đukanović tražili su da nabavimo magarca. Ubrzo se pojavio jedan čovjek iz Ćeklića sa dva magarca i dobrim smislom za trgovinu.

Podsjetili smo ga da nam treba jedan a ne dva magarca, a on kaže da su magarci blizanci, da neće “niđe jedan bez drugog”, i da se nikako ne razdvajaju, nadajući se da će snimatelji platiti više", rekao je Savo.

Petokraka, krst i piramida na groblju

Na seoskom groblju, ispred crkve Svete Petke, takođe su snimani kadrovi filma “Ljepota poroka”, a pored spomenika od obrađenog kamena sa krstovima i uklesanim medaljama, stoji spomenik, na čijem vrhu je petokraka a u produžetku iznenađenje – piramida – nadgrobno obilježije od kamenih blokova.

Mještani kažu da su piramidu 1968. godine napravili članovi Saveza boraca i porodica

Mještani kažu da je piramida spomenik narodnom heroju Milu Radunoviću, rođenom 1893. godine u Progonovićima i vjerovatno je jedini takav u Crnoj Gori.

Za podvige u Prvom svjetskom ratu i aprilskom ratu 1941. godine Radunović je odlikovan Karađorđevom zvijezdom sa mačevima, Obilića medaljom, Ordenom bijelog orla i Legijom časti, koju je na ratištu dobio od francuskog maršala Ferninanda Foša.

Kao potpukovnik komandovao je 20. pješadijskim pukom i u borbi protiv njemačkih vojnika u aprilu 1941. godine smrtno je ranjen kod Sokobanje. Mještani kažu da su piramidu 1968. godine napravili članovi Saveza boraca i porodica.

Galerija

Bonus video: