Zapadni dio granice sa BiH bez kontrole

Prošlog vikenda, reporter „Vijesti“ uvjerio se da je granica kod sela Ravno, na putu Plužine–Gacko, preko Stabana, otvorena i da na njoj nema nikog
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 20:23h

Crnogorski graničari, uprkos topljenju snijega, još nijesu zatvorili zapadni dio granice prema Bosni i Hercegovini, od Nudola u blizini Grahova do ušća Sušice u kanjonu Tare, a najveći problem je neodlučnost i sporost državnih organa koji ne znaju šta će sa brojnim lokalnim, šumskim i katunskim putevima.

Tako se na više mjesta, u nikšićkoj i plužinskoj opštini, granica prema Republici Srpskoj nesmetano, bez ikakve kontrole, može preći automobilima, dok nadležni vagaju da li da ih zatvore, puste malogranični protok ili izgrade zvanični prelaz.

Najviše takvih prelazaka je u švercerskom raju, u rejonu Bilećkog jezera, u blizini zvaničnih graničnih prelaza Ilino brdo i Vraćenovići, među kojima je „najčuvenija“ trasa kojom je (od 1937. do 1974. godine) uskim kolosijekom, saobraćao primitivni voz „ćiro“.

Svi ti putevi kontrolišu se sporadičnim slanjem patrola.

Prošlog vikenda, reporter „Vijesti“ uvjerio se da je granica kod sela Ravno, na putu Plužine–Gacko, preko Stabana, otvorena i da na njoj nema nikog.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: