Ginisovac Farid Lafta dobija crnogorsko državljanstvo

"U proceduri sam za dobijanje crnogorskog državljanstva i veoma mi je drago zbog toga. Četvrti put sam u vašoj predivnoj zemlji i stekao sam puno prijatelja ovdje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 19:18h

Najekstremniji Iračanin Farid Lafta, Ginisov rekorder za prvi skok iznad Mont Everesta, uskoro će dobiti crnogorsko državljanstvo.

Našoj javnosti Lafta je privukao pažnju kada je prošlog ljeta svojim skokom iz ruskog helikoptera MI 8 na Sjeverni pol, pored iračke, razvio i crnogorsku zastavu.

"U proceduri sam za dobijanje crnogorskog državljanstva i veoma mi je drago zbog toga. Četvrti put sam u vašoj predivnoj zemlji i stekao sam puno prijatelja ovdje", rekao je čovjek koji osim skydivinga, već devet godina, upražnjava još 13 ekstremnih sportova.

Hemičar po struci, rođen je u Bagdadu, iz koga se odselio nakon ofanzive na Irak 2003. godine. Sada živi u Dubaiju, gdje je na padobranskom prvenstvu u januaru prošle godine, upoznao nekoliko ljudi iz Crne Gore, koji su ga zamolili da ponese i crnogorsku zastavu na ekspediciju na Sjevernom polu.

"Bila mi je čast da uradim tako nešto. Veoma se divim balkanskim narodima zbog svega što su prošli", rekao je Lafta.

Neformalno, započeo je karijeru kao petogodišnji dječak, kada je skakao sa ormara u spavaćoj sobi, pa su njegovi roditelji bili prilično zabrinuti za njegovo psihičko zdravlje u djetinjstvu.

Uspostavljajući nove discipline i postavljajući rekorde koji još nikome nijesu pali na pamet, Lafta je uspio da za jedan dan skoči 25 puta padobranom sa visine od 1200 metara.

"Sada su ponosni na mene, jer su vidjeli da činim sjajne stvari i pomažem ljudima", kazao je Lafta.

Ovaj neobični zavisnik od adrenalina navodi da svojim podvizima želi prenijeti poruku mira i biti uzor muškarcima, da se puste ratova i posvete nekim humanijim stvarima.

"Prije dvije godine izveo sam 'Skok mira', kao prvi civil padobranac nad iračkom prijestonicom, a u cilindru starog nuklearnog reaktora pustio sam da sjevernim morima plovi pismo mira, napisano mojom rukom na arapskom jeziku", rekao je Lafta, koji je učestvovao i na padobranskom šampionatu u Nikšiću, gdje je nastupio kao takmičar koji predstavlja cijeli svijet.

Uspostavljajući nove discipline i postavljajući rekorde koji još nikome nijesu pali na pamet, Lafta je uspio da za jedan dan skoči 25 puta padobranom sa visine od 1200 metara. Takođe je i arapski rekorder u ronjenju, četiri i po minuta je izdržao bez vazduha i spustio se na dubinu od osamdeset metara ispod površine mora.

"To je moj posao, sam sam ga izabrao i radiću ga do kraja života", poručio je Fareed Lafta.

Očekuje prvi let u svemir

Govoreći o podvigu koji ga je upisao u Ginisovu knjigu rekorda, Lafta je kazao da mu je za pripremu skoka iznad Mont Everesta trebalo pola godine, ali da je uspio da sa visine od deset hiljada metara, nakon 25 dana aklimatizacije, skoči dva puta.

"Nekoliko trenutaka osjećao sam se kao gospodar svijeta. Bio sam dio petnaestočlane ekipe iz cijelog svijeta i izgubio 14 kilograma za nepunih mjesec dana", prisjetio se Lafta.

"Nekoliko trenutaka osjećao sam se kao gospodar svijeta. Bio sam dio petnaestočlane ekipe iz cijelog svijeta i izgubio 14 kilograma za nepunih mjesec dana", prisjetio se Lafta.

Arapska unija za astronomiju i svemirska istraživanja (AUASS) poslala je Laftu u Rusiju, gdje je prošao sve psihofizičke testove i dobio zvanje kvalifikovanog astronauta, čime je postao i prvi irački astronaut. Sada očekuje i svoj prvi let u svemir.

"Već sam išao do ruba atmosfere kao kopilot u ruskom lovcu MIG 29. Odlazak u svemir bio je moj san i srećan sam da sam uspio da prođem sve testove u Rusiji", naveo je Lafta.

Galerija

Bonus video: