Vojska Crne Gore sprema se za vanredne situacije (foto)

Cilj vježbe je prikaz obučenosti i provjera osposobljenosti jedinica Vojske Crne Gore za spašavanje ljudi, životinja i druge imovine.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 19:42h

Vojska Crne Gore je na vojnom aerodromu Golubovci i u rejonu Vranjine izvela vježbu “Zeta 2011”, u kojoj je prikazana spremnost i uvježbanost za podršku civilnim institucijama prilikom prirodnih i vještački izazvanih katastrofa i pružanje pomoći stanovništvu u slučaju poplava, javlja MINA.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vježba je sublimat postupaka koje je Vojska, na osnovu Instrukcije za obuku u ovoj godini, uvježbavala prethodnog mjeseca u Danilovgradu, Nikšiću, Pljevljima, Golubovcima i Baru.

„Vježbama su prethodili kursevi iz više oblasti čime su značajno unaprijeđene pojedinačne i kolektivne sposobnosti za reagovanje u ovakvim situacijama“, kaže se u saopštenju.

Pripadnici Vojske prikazali su postupke evakuacije stanovništva iz poplavljenih kuća, prihvata ugroženog ljudstva, obezbjeđenja ishrane, pružanja osnovne medicinske pomoći

Navodi se da je u saradnji sa Kancelarijom za bezbjednosnu saradnju Ambasade SAD i Ministarstvom unutrašnjih poslova, organizovana obuka koja je bila fokusirana na iskustvima iz prošlogodišnjih poplava, kao i na razvijanju međuagencijske saradnje po pitanju spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

Cilj vježbe je, kako je pojašnjeno, prikaz obučenosti i provjera osposobljenosti jedinica Vojske Crne Gore za spašavanje ljudi, životinja i druge imovine u slučaju pomenutih nepogoda.

Na taktičko-tehničkom zboru prikazana je oprema koju Vojska koristi u vanrednim situacijama

Pripadnici Vojske prikazali su postupke evakuacije stanovništva iz poplavljenih kuća, prihvata ugroženog ljudstva, obezbjeđenja ishrane, pružanja osnovne medicinske pomoći, dostavljanje hrane helikopterom, saniranja posljedica poplave, komunikacije na poplavljenom području, kao i podizanja i uređenja nasipa na rijeci u cilju sprječavanja poplava.

Na taktičko-tehničkom zboru prikazana je oprema koju Vojska koristi u vanrednim situacijama.

„Vojska će i u narednom periodu nastaviti sa osposobljavanjem svojih pripadnika za pomoć civilnim strukturama i kada su u pitanju druge vrste vanrednih situacija“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: