U okviru Agencije za zaštitu životne sredine otvoren Arhus centar

Centar je nadležan za slobodna pristup informacijama iz oblasti životne sredine, podsticanje učešća građana u procesu iniciranja i donošenja odluka
119 pregleda 0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Daliborka Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.04.2011. 13:17h

Na putu pridruživanja Evropskoj uniji Crna Gora kroz poštovanje Arhus konvencije treba da pokaže da ima kapacitete da upravlja svojim prirodnim resursima, omogući održivi razvoj na dugi rok, ali i iskoristi energetske i ekološke potencijale, poručeno je na konferenciji povodom otvaranja Arhus centra.

Centar koji je otvoren u okviru Agencije za zaštitu životne sredine nadležan je za slobodna pristup informacijama iz oblasti životne sredine, podsticanje učešća građana u procesu iniciranja i donošenja odluka, poboljšanje informisanosti o ovoj oblasti, kao i učešće javnosti i umrežavanje lokalnih samouprava, službi za zaštitu prirode i pojedinaca koji se bave tim temama.

Pomoćnica ministra Ministarstva održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović kazala je da je otvaranje Arhus centra jako značajno za unaprijeđenje stanja u toj oblasti, ali i za kvalitet života svih građana Crne Gore

"Otvaranje centa u ovom momentu jako je bitno jer se ove godine navršava 20 godina od proglašenja države ekološkom, pa u tom smislu centar treba da bude doprinos i toj ustavnoj deklaraciji da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu, a posebno na dostupnost i tačnost podataka kada je u pitanju unaprijeđenje i zaštita životne sredine", kazala je ona.

Podijeliti informaciju sa ostalima

Direktorica Agencija za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović istakla je da se mora promijeniti filozofija "od one da je bitno imati informaciju i čuvati je za sebe, do one da je suština podijeliti informaciju sa što više ljudi kako bi se donijela prava odluka".

"Trudimo se da sve što radimo podijelimo na adekvatan način i da građane vrlo realno i istinito upoznamo sa onim što su realni problemi u životnoj sredini i pokušamo da zajedno sa njima efikasnije i bolje rješavamo nego što je to bilo do sada", kazala je ona.

Koordinator OEBS-a za aktivnosti u oblasti ekonomije i zaštite životne sredine Goran Svilanović kazao je da nedostatak resursa kao što su voda, vazduh i plodna zemlja, ali i zagađenost nekada mogu biti razlozi za konflikte, te je stoga jako važna prekogranična saradnja.

Prema njegovim riječima OEBS ne zauzima stav o tome da li će jedna država graditi hidroelektrane, nuklearne elektrane, da li će ulagati u održivi razvoj kroz energiju vjetra, sunca, jer je to suverena odluka vlade, koju treba poštovati.

"Ono na čemu mi insistiramo jesu obaveze koju je svaka zemlja članica OEBS-a prihvatila kroz stratešku povelju potpisujući Arhus konvenciju. Time su prihvatili važnu obavezu da informacije koje vlada donosi, a koje se odnose na životnu sredinu budu javne i dostupne građanima", kazao je on.

Svilanović je istakao i da je deklarisanje Crne Gore kao ekološke države prije 20 godina bila vizionarska ideja, te da je došao pravi trenutak da dražava razmišlja da u narednih 20 uvede da novi koncept toj ideji.

Prostorije centra građani će moći da koriste za organizaciju sastanaka, seminara iz oblasti životne sredine, uvid u zakone i propise, besplatne pravne konsultacije, stručnu literaturu, kao i mogućnost širenja informacija preko vebsajta.

Bonus video: