Gimnastika u Crnoj Gori: Konj s hvataljkama star 60 godina

Gimnastički klub „Gorica”, koji je osnovan 1994. godine radi u veoma teškim uslovima, pošto nema adekvatnu dvoranu za rad
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 17:24h

Gimnastika je jedan od baznih sportova i među najatraktivnijim sportskim disciplinama olimpijskog programa, ali baš kao što je slučaj sa atletikom i plivanjem, u Glavnom gradu nema adekvatne uslove za rad i razvoj.

Tako i Gimnastički klub „Gorica”, koji je osnovan 1994. godine radi u veoma teškim uslovima, pošto nema adekvatnu dvoranu za rad, iako ima 60 članova, od kojih je 42 djece do deset godina.

Bez prostora, snalaze se

Inače, u Crnoj Gori ima sedam gimnastičkih klubova, a GSCG 27. oktobra prošle godine u Visokim Tatrama u Češkoj jednoglasno je postao član FIGU (Svjetske gimnastičke federacije).

"Od osnivanja se snalazimo po raznim dvoranama u Podgorici, a već neko vrijeme treniramo u sali Karate kluba Kipa u SC „Ljubović”. Nemamo sve neophodne sprave za treniranje gimnastike, ali i da ih imamo nemamo gdje da ih držimo. Imali smo ponude od nekih sponzora i ljubitelja gimnastike da dobijemo kompletnu gimnastičku opremu, ali je nemamo gdje koristiti", kazao je Dejan Vučević, trener i jedan od osnivača „Gorice”.

Kultna sprava jugoslovenske gimnastike, na kojoj su olimpijski šampioni bili Slovenci Leon Štukelj i Miroslav Cerar, a koju koriste gimnastičari „Gorice”, konj s hvataljkama stara je 60 godina.

"Imam dosta godina, ali i pored toga nijesam najstariji u ovoj sali. Konj s hvataljkama na kojem svakodnevno treniramo zajedno sa ovom djecom star je 60 godina", kazao je Vladimir Božović, član klub.

Posjetio ih Miroslav Cerar

I pored slabih uslova za razvoj gimnastike crnogorski gimnastičari imaju veoma dobru saradnju sa savezima iz okruženja i dobijaju česte pozive za gostovanja u inostranstvu.

"Zvali su nas u Argentinu, ali nemamo novca da putujemo tamo. Imamo sjajnu saradnju sa klubovima iz Srbije sa kojima najviše treniramo jer nam za put u Srbiju ne trebaju pasoši. U junu gostujemo u Piranu, a Slovenci su prošle godine gostovali kod nas kada nas je posjetio i Miroslav Cerar. U sjajnim smo odnosima i sa Bugarima, pogotovo sa njihovim nekadašnjim selektorom Borisom Borisovim koji je uoči bombardovanja gostovao kod nas", kaže Vučević.

U klubu pored Vučevića i ostalih gimnastičkih trenera rade i polaznici DIF-a, koji treniraju u “Gorici”.

"Oni su svakodnevno kod nas i u našem klubu se pripremaju za DIF. S njima imamo odličnu saradnji i obostrano se pomažemo, tako da za gimnastiku sa stručne strane nema zime", tvrdi Vučević

I fudbalski asovi bili gimnastičari

Imali su crnogorski gimnastičari uspjeha na šampionatima bivših državnih zajednica na kojima su osvajane titule u mlađim kategorijama, ali i medalje u seniorskoj konkurenciji, ali i pored toga u Crnoj Gori nikada nijesu imali adekvatne uslove za rad i priliku za punu afirmaciju.

"Tražili smo više puta od COK-a da nam se pomogne i omogući adekvatan prostor za rad, ali sluha za nas nijesu imali. Kada smo jesenas primljeni u FIGU, tu vijest nijesu ni prosiljedili medijima, kao da i ne postojimo, a gimnastikom su se bavili proslavljeni fudbaleri Budućnosti Slavko Vlahović, Baćko Ivanović i Anto Miročević.

U klubu ima veliki broj djece koja mnogo vole gimnastiku i veoma su talentovana, pa zbog toga i zaslužuju pažnju ovog grada i države. U klubu radi nekoliko izuzetnih talenata, Davor Pavličić i Irina Nikolić (po sedam godina) bili bi vrhunski gimnastičari. Sjajno dijete je mala Monika Boljević (šest godina), baš kao i Gabrijela Ćetković (9) i Luka Lončar (14)", rekao je Vučević.

Galerija

Bonus video: