Kod tunela Ivica na putu Risan - Žabljak padaju stijene i bukve

Jurica A. Žarković iz Podgorice je ispričao da ispred tunela Ivica nailazi na sve češće i opasne odrone
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 08:13h

Ispred tunela Ivica na Žabljaku, na novom putu od Risna sa okomite strmine iznad južnog portala pokrenulo se ogromno stablo bukve i cijelo se našlo na cesti. U trenutku kada je stablo palo, u utorak poslijepodne, na putu nije bilo vozača.

Incident koji se dogodio nije jedini, jer na tom potezu još nije urađena zaštitna galerija, a odroni se dešavaju gotovo svakog dana.

Kroz tunel se prolazi na rizik.

Jurica A. Žarković iz Podgorice za “Vijesti” je ispričao da ispred tunela Ivica nailazi na sve češće i opasne odrone.

Od otvaranja puta Risan-Žabljak, kaže, sa porodicom putuje tim putem koji je “lijep i prije svega mnogo kraći”, ali da već tri-četiri puta, u vožnji iz Podgorice prema Žabljaku, spasava živu glavu, jer je na ulasku u tunel bilo odrona.

"Tri-četiri puta bukvalno smo spasavali živote. Te odrone ću pamtiti do kraja života. Ogromna količina šljunka, kamenja, drveta je pala ispred nas i prepriječila nam put. Nije se ništa dogodilo, jer sam, kao vozač, na vrijeme reagovao. Prošlog vikenda desila se ista stvar, srećom manje ozbiljna. Zapravo, kamenje stalno pada, a prolaz kroz tunel je čisto kockanje", kazao je Žarković.

Dodao je da je čekajući da se očisti materijal ispred tunela, naišao kamion “Crnagoraputa” i uklonio odron.

"Znam da se stalno odronjava. Neko prođe sa slomljenim farom, neko sa polupanim krovom ili haubom automobila, a neko i sa slomljenim vjetrobranom. Apelujem na odgovorne instutucije, na ljude koji valjda razumiju da se ne radi samo o bezazlenom odronu, već o spasavanju nečijeg života. Nije red samo otvoriti put i postaviti znak “put u izgradnji”. Ko nama vozačima garantuje bezbjednost, sigurnost i tehničku ispravnost trase, jer kamenje, zemlja, drveće neprekidno pada na kolovoz", kaže Žarković.

Oprez: Sitnijih odrona ima uvijek

Šef stacionara “Crnagoraputa” na Žabljaku Sveto Anđelić nije želio da komentariše Žarkovićeve navode. On je samo objasnio da su tom stacionaru, koji djeluje u sastavu sekcije iz Pljevalja, nadležni dali u zadatak da održava novi put od Šavnika do Žabljaka.

"Mi smo to radili cijele zime, smatram, vrlo kvalitetno što je rezultiralo time da put bude stalno prohodan", kazao je Anđelić.

I kada se u utorak poslijepodne na cestu survala bukva, putari iz žabljačke sekcije “Crnagoraputa” brzo su uklonili stablo i otvorili put za saobraćaj. Juče su uklonili i preostale, manje ostatke.

Sitnijih odrona na toj poziciji ima gotovo uvijek, kažu oni koji prolaze češće, uz komentar da pred tunel uspore vožnju, vide gdje na putu ima najmanje odrona, a onda, uz puno rizika, dodaju gas.

Kritike vozači zbog oštrih prelaza

Kritike vozači upućuju i zbog oštrih prelaza na dionici od tunela do Šavnika gdje se vozilo mora skoro zaustaviti kako bi se izbjegla oštećenja.

Tako bar pričaju brojni vozači koji tim putem prolaze od 15. decembra prošle godine, kada ga je sada već bivši premijer Milo Đukanović svečano otvorio, iako put nema upotrebnu dozvolu i još nije potpuno završen. Na otvaranju puta rečeno je i kako će gradnja galerije, koja će onemogućiti odrone, početi ovog proljeća.

Predsjednik Opštine Žabljak Isailo Šljivančanin kazao je juče za “Vijesti” da ima informaciju kako će početak gradnje galerije i postavljanje finalnog sloja asfalta, tamo gdje ga nema, početi danas.

Najavio je i da će se saobraćaj tokom izvođenja radova odvijati, ali će dolaziti do prekida.

Bonus video: