Sve češće provale: Lopovi se predstave i kao popisivači

Prije par dana su pokrenute preventivne mjere kako bi se sugrađani upoznali sa prijetnjom od nepoznatih lica koja ugrožavaju imovinu.
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 16:04h

U Glavnom gradu u posljednjih 15 dana bilo je nekoliko provala i krađa u zgradama u periodu od 7 do 15 časova. Nepoznata lica obilaze zgrade i čekaju priliku kada vlasnici stanova nijesu prisutni i obijaju stanove.

Interfoni koji postoje na skoro svim zgradama nisu prava mjera zaštite protiv ovih krivičnih djela, tako da se Uprava policije odlučila da preventivno reaguje kako bi se učestalost pomenutih nedozvoljenih radnji umanjila.

"Svake godine a posebno u periodu juna, jula i avgusta, broj krađi i provala se povećava. Nepoznata lica prate vlasnike stanova i čekaju priliku kada oni nisu kući i kada su obično na poslu ili odmoru da provale u njihov stan i pokradu vrijedne stvari", naveo je Darko Knežević, zamjenik rukovodioca Ekspoziture za javni red i mir u Podgorici.

Svake godine a posebno u periodu juna, jula i avgusta, broj krađi i provala se povećava. Nepoznata lica prate vlasnike stanova i čekaju priliku kada oni nisu kući i kada su obično na poslu ili odmoru da provale u njihov stan i pokradu vrijedne stvari

Prije par dana su pokrenute preventivne mjere kako bi se sugrađani upoznali sa prijetnjom od nepoznatih lica koja ugrožavaju imovinu.

"Sprovodimo preventivnu aktivnost kako bi sugrađani bili upoznati sa postojanjem opasnosti za provalu u njihove domove. Od 2007 godine uspješno se odvija projekat “Rad policije u zajednici”, u sklopu kojeg svaki dio grada ima svog “kontakt policajca”. Kontakt policajaca ima dvadesetak tako da svaki od njih u ulazu zgrada postavlja obavještenja o sumnjivim licima koja obijaju stanove", istakao je Knežević, dodajući da bi bili zadovoljni ako bar jednu provalu zaustave na ovaj način.

Knežević je naveo da pored preventivnih radnji Kriminalistička policija preduzima i druge radnje protiv počinioca ovakvih djela.

"Službenici Kriminalističke policije preduzimaju radnje koje su drugačijeg karaktera od preventivnih mjera. Posmatraju se sumnjiva lica, prate i sprovode se različite aktivnosti, tako da očekujemo da će se na ova dva načina slična krivična djela svesti na minimum", rekao je Knežević.

S obzirom da je aktuelan popis stanovništva, licima koja vrše slična krivična djela je lakše da uđu u ulaze zgrada.

S obzirom da je aktuelan popis stanovništva, licima koja vrše slična krivična djela je lakše da uđu u ulaze zgrada.

"Obično se predstavljaju kao zaposleni različitih agencija iz Glavnog grada. Takođe se predstavljaju kao popisivači, što im omogućava lakši prolaz u zgradama koje posjeduju interfone", kaže Knežević, ističući da apeluje na stanare zgrada da obrate pažnju na ova dešavanja i u slučaju da primijete sumnjiva lica da pozovu kontakt policajca ili Dežurnu službu Policije na broj 122.

Ekipa “Vijesti” je danas u reonu pored Male pijace zatekla policajca Pera Zečevića koji je u ulazima lijepio upozorenje namijenjeno stanarima zgrada.

Bonus video: