Miličković: Teroristo! Mugoša: Tu sam da zavodim red

"Možete li mi odgovoriti koliko je nelegalnih objekta podignuto za vrijeme vašeg mandata. Znate li za jedan", pitao je Miličković.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 17:21h

Gradonačelnik Miomir Mugoša, tokom višesatne šetnje od novog nadvožnjaka u Maslinama do raskrsnice ispred pumpe na Zlatici, pregovarao je, nagađao i ubjeđivao mještane da dozvole mašinama ulazak u svoje posjede, kako bi se nesmetano mogla nastaviti izgradnja mini-obilaznice.

Dok se većina, uglavnom vlasnika nelegalnih kuća, još ranije nagodila i pristala da grad otkupi njihovo zemljište po cijeni od 200 eura za kvadrat, neumoljiv je ostao Vasilije Miličković, jedan od malobrojnih legalnih vlasnika kuća u Proleterskoj ulici.

Došao sam da zavodim red

Nezadovoljan što ga iz gradske uprave niko do sada nije kontaktirao, Miličković, koji je sa gradom već imao problem čiji je epilog dobijen na sudu, u jeku žustre raspave, Mugošu je nazvao i teroristom.

Kako je grad uopšte dozvolio izgradnju kuća u dijelu grada gdje je decenijama bio predviđen zeleni pojas, te da li se obilaznicom oko grada može nazivati magistrala koja prolazi kroz sami centar, bila su samo neka od pitanja Miličkovića za gradonačelnika.

"Možete li mi odgovoriti koliko je nelegalnih objekta podignuto za vrijeme vašeg mandata. Znate li za jedan", pitao je Miličković.

Uslijedilo je Mugošino priznanje da je “ne jedan, nego su evidentirali i deset”, ali i poruka da grad čini sve da tako više ne bude.

"Došao sam da zavodim red, a vi me danas nazvaste teroristom", konstatovao je Mugoša.

Zeleno svijetlo da mašine uđu u njihova imanja, Mugoša nije dobio ni od članova porodice Perić, koja će sa gradom pregovore nastaviti preko advokata, dok su neraščišćeni ostali i računi sa porodicama Dabetić i Drobnjak, koji su legalni vlanici samo dijela kuća.

Ostali vlasnici strpljivo su slušali gradonačelnikove savjete.

Preko mosta na Ribnici 20. maja

Mugoša je sa novinarima prošetao i novim mostom koji spaja naselja Konik i Masline, koji će kompletno biti završen do 22. aprila, a u saobraćaj pušten 20. maja.

Da bi preduhitrio kritike o probijanju rokova izgradnje najsloženijeg dijela mini-obilaznice, Mugoša je odgovorio da je “važno da je grad uspio da sačuva mnoge domove i sredstva građana koja su data za realizaciju tog veoma važnog projekta”, objašnjavajući da je par neriješenih imovinsko pravnih poslova otežalo planirani rok za završetak saobraćajnice do Zlatice.

"Saobraćaj u Podgorici u ovom trenutku ne bi mogao više da se zamisli bez ovog mosta jer Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog za 24 sata prođe preko 34.000 motornih vozila" - rekao je Mugoša.

Dok se nada da će Crna Gora brzo početi da radi svoj autoput, Mugoša je kazao da faktički mini-obilaznica može poslužiti za jedan period kao trajno saobraćajno rješenje i rasterećenje saobraćaja. Priznajući da ima problema sa nadvožnjakom u Mojanovićima, prioritet Grada, kako je obećao, biće jugozapadna obilaznica oko Podgorice.

Po Mugošinoj ranijoj računici, turisti su trebali još prošlog ljeta trebali da prolaze miniobilznicom kroz Podgoricu.

„Kulturu” ruše kada počne raspust

Na mjestu “Kina Kulture”, kako je Mugoša pojasnio, planirana je izgradnja velike podzemne garaže, Gradskog pozorišta, kao i poslovno-stambenog objekta, koji bi trebalo da gradi vlasnik prostora, firma “Industrijaimpeks”. - Pripremili smo da uklonimo Kulturu, ali želimo da izbjegnemo svaki mogući incident i vjerovatno ćemo sačekati kraj školske godine, zbog djece koja pohađaju OŠ “Savo Pejanović”. Pokušaćemo da krajem juna počnemo vrlo specifične radove, a možda i da završimo sve do početka naredne školske godine - kazao je Mugoša.

Bonus video: