Bista Save Kovačevića odnešena u porodičnu kuću u Nudolu

Savini najbliži potomci zahvalili su se komunistima na gestu i bistu odnijeli u porodičnu kuću Savinog oca Blagoja u Nudolu
478 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 14:12h

Bista Save Kovačevića koja je data nikšićkim komunistima, nakon što je nađena u grahovskoj pijaci na smeću, predata je njegovim potomcima koji su je odnijeli u porodičnu kuću u Nudolu.

Komunisti su, nakon što im je Branko-Ćiro Vujačić iz Grahova javio da je bista pronađena "na pazarištu u smeću" i da ju je oprao i sredio koliko je mogao, istu preuzeli i donijeli u svoje prostorije sa namjerom da je restauriraju i nađu joj mjesto dostojno, kako su rekli, velikana kakav je bio Sava Kovačević.

Savini najbliži potomci, bratanići Mirko, Sava, Janko i Zoran, kada su iz sredstava informisanja saznali šta se desilo sa bistom došli su u Nikšić, zahvalili se komunistima na gestu i bistu odnijeli u porodičnu kuću Savinog oca Blagoja u Nudolu koju namjeravaju da obnove i kada im to prilike dozvole pretvore je u muzej.

Sačuvaće NOR od zaborava

"Potražićemo i drugu bistu koja se nalazi u ćumezima Grahovske pijace i porušenog hotela i koja je veće vrijednosti od ove i odnijeti ih tamo gdje treba da se nalaze – u djedovu kuću. Nećemo ih prepustiti zubu vremena i tome što su se nečijim nehatom ili lošim gazdovanjem našle tamo gdje im nije mjesto", kazao je Savin bratanić Zoran koji je sa bratom koji nosi ime po stricu, narodnom heroju, došao iz Herceg Novog da preuzme bistu.

Radisav Stanišić, predsjednik CK JKPCG, kazao je da im je drago što će bista biti izložena u porodičnoj kući jer iako ona pripada porodici jednim dijelom pripada i njima pošto je Sava bio komunista, partizan i narodni heroj.

"Ovo vrijeme koje je zadesilo sve nas najviše se odrazilo na Nikšić gdje je nekoliko bista narodnih heroja maknuto, ulica izbrisano. Mi ćemo uraditi sve da se socijalistička revolucija i NOR ne zaborave. Svaki dan izlazi po neka knjiga u kojoj se pljuje po revolucionarima koji su za slobodu i ovu domovinu dali ono najvrijednije što su imali – svoj život. Naša obaveza je da ih zaštitimo koliko god možemo od zaborava", kazao je Stanišić.

Galerija

Bonus video: