Razmjena Biroa rada iz Nikšića i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske

Za realizaciju projekat, koji će trajati godinu izdvojeno je 106.000 eura, od čega će Crnoj Gori pripasti 57.000 eura
231 pregleda 0 komentar(a)
IPA Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
IPA Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.04.2011. 09:48h

Predstavnici nikšićkog Biroa rada i Zavoda za zapošljavanje iz Republike Srpske otpočeli su realizaciju projekta koji se odnosi na razmjenu prakse u cilju boljeg upravljanja politike zapošljavanja u prekograničnom regionu.

Projekat, koji je u okviru IPA programa, trajaće godinu a za njegovu realizaciju je izdvojeno 106.000 eura, od čega će Crnoj Gori pripasti 57.000 eura.

"Ovo je drugi projekat koji organizujemo sa prijateljima iz Republike Srpske. Prvi je projekat koji organizuju "Sunčana radionica" iz Nikšića i Trebinja i Centar za socijalni rad i on se već uspješno realizuje, dok se ovaj odnosi na razmjeni iskustava između dva Biroa", kazao je direktor nikšićkog Biroa rada Slobodan Mirjačić.

On je kazao da se na nikšićkom Birou rada nalazi 3.500 ljudi i da je stopa nezaposlenosti 10,59 odsto, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je stopa bila nešto ispod 10, ali da se nadaju da će broj nezaposlenih smanjiti kada počnu sezonski poslovi.

U Republici Srpskoj nezaposlenost veća

U Republici Srpskoj nezaposlenost je mnogo veća i smanjivanje broja nezaposlenih je prioritetni cilj njihovog Zavoda.

Mirjačić je kazao da razmišljaju da sljedeći zajednički projekti budu na polju kulture kako bi se revitalizovalo arheološko nalazište Crvena stijena i spomenici kulture koji se nalaze u prekograničnom pojasu

Ona je kazala da je pomenuti projekat prvi koji realizuje Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ali da se nada da će u narednom periodu takvih i sličnih projekata biti još.

"Nakon upoznavanja načina rada u oba Zavoda uradićemo analize iz kojih ćemo izvući ono što je najbolje i to primijeniti u radu. U sklopu projekata biće organizovano nekoliko okruglih stolova, po dva sajma za zapošljavanje u Nikšiću i u Trebinju, aktivnosti na radu sa poslodavcima, koje se ni kod jednog Zavoda dovoljno ne koriste, kao i rad sa nezaposlenima“ kazao je menadžer projekta i savjetnik direktora Zavoda iz Republike Srpske Petar Marinković.

Mirjačić je kazao da razmišljaju da sljedeći zajednički projekti budu na polju kulture kako bi se revitalizovalo arheološko nalazište Crvena stijena i spomenici kulture koji se nalaze u prekograničnom pojasu.

Bonus video: