U Grahovu bista Save Kovačevića završila na smeću

"To je sramota društva, vlasti, sistema, sramota svakoga. Eto na šta je veliki Sava, legenda velike Jugoslavije spao“ sa uzdahom priča Branko-Ćiro Vujačić
713 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 16:50h

Još jedna bista narodnog heroja je oskrnavljena. Ovoga puta bista Save Kovačevića završila je na smeću, usred Grahova.

„Došla kod mene Desa Kovačevića i kaže mi da je bista Save Mizare (Kovačevića) nađena na pazarištu u smeću. Odem i vidim da se ona zaista tu nalazi.

Pošaljem unuka koji ode sa drugom i donese je kući. Sva je bila prljava i čistio sam je onoliko koliko sam mogao. Sramota je da se ovo dešava, da jedan Sava Kovačević završi u smeću.

To je sramota društva, vlasti, sistema, sramota svakoga. Eto na šta je veliki Sava, legenda velike Jugoslavije spao“ sa uzdahom priča Branko-Ćiro Vujačićdok je pokazivao mjesto na kome se bista nalazila.

Nju je predao nikšićkim komunistima koji su, čim su saznali za urađeni vandalizam, došli u Grahovo zajedno sa predstavnicima Saveza boraca, jugoslovenska opcija.

Branko ne zna kako je bista završila u smeću, odakle je došla i koliko je dugo tu bila. Zna samo da je za njega, dječaka koji je rođen krajem rata, Sava Kovačević bio legenda čiji podvizi su se prepričavali.

Zato mu i smeta što je bista završila na smeću.

„Užasnut sam i dirnut ovim činom koji se desio u slobodarskom Grahovu, u revolucionarnom mjestu koje je dalo slobodarske sinove a među njima i one najveće kakav je bio legendarni Sava Kovačević, komandant Treće divizije na Sutjesci.

Mogu da shvatim da danas postoje strukture društva koje su oprečne onom starom divnom vremenu i državi koju su kovali najveći junaci onoga vremena, ali ne mnogu da shvatim da se ovo dešava“ kazao je Mirko Đurđevac, predsjednik Opštinskog komiteta JKPCG Nikšić.

Nikšićki komunisti su pistu odnijeli za Nikšić gdje će je restaurirati i naći joj mjesto dostojno, kako rekoše, velikana kakav je bio Sava Kovačević.

Galerija

Bonus video: