Francuzi spremaju crnogorske vatrogasce za zemljotres

Predviđeno je da obuka traje 15 dana, a pohađaće je 21 vatrogasac iz Crne Gore.
51 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasci, Foto: Luka Zeković
Vatrogasci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2011. 15:49h

Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost, u saradnji sa ambasadom Francuske je organizovao prvi nivo obuke za spasavanje iz ruševina (SDE 1) u prostorijama Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada.

Predviđeno je da obuka traje 15 dana, a pohađaće je 21 vatrogasac iz Crne Gore.

Odabrani su vatrogasci iz područnih jedinica iz Danilovgrada, Nikšića, Cetinja i Podgorice.

Policijski ataše ambasade Francuske u Beogradu i Podgorici, Dominik Bofi se zahvalio vatrogasnim jedinicama koje su predložile vatrogasce za obuku.

"Znam iz ličnog iskustva da je teško odvojiti ljude za obuku, jer oni ne mogu biti prisutni na radnim mjestima, ali isto tako mogu da kažem da je obuka veoma bitna.

Prošli put kad smo radili obuku u Beogradu desio se zemljotres u Kraljevu, tako da se nadam da se neće ništa slično dogoditi na ovoj obuci" istakao je Bofi, dodajući da su instruktori koji su na radu u Crnoj Gori iz skoro svih djelova Francuske i da obuku organizuju već pet godina.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova mr Zoran Begović je iskazao zadovoljstvo zbog saradnje sa ambasadom Francuske.

"Imamo obavezu da ove momke osposobimo, kako bi se nosili sa mogućim posljedicama zemljotresa. Insistiraću da se ova saradnja sa našim prijateljima iz Francuske sprovede do kraja. Očekujemo da će predstavnici iz Francuske odabrati par naših službenika koji će savladati treći stepen obuke" rekao je Begović, dodajući da je uvijek bio optimista i da ima povjerenja u momke koji će proći obuku kao i da je siguran da među njima postoje oni koji će savladati sva tri stepena zaštite.

Begović navodi da očekuje da će uz pomoć kolega iz Francuske, 2012. godine biti organizovana vježba spasavanja u kojoj će učestvovati oko 600 statista.

"Mi možemo organizovati jednu takvu vježbu. Naravno, očekujemo pomoć od predstavnika ambasade Francuske" istakao je Begović, dodajući da će to biti prilika za provjeru funkcionisanja sistema odgovora na moguće posljedice zemljotresa i prirodnih katastrofa, kao i provjera nivoa međunarodne saradnje.

Teoretski dio obuke je realizovan u prostorijama Službe zaštite i spasavanja na Starom aerodromu, dok će praktični dio biti organizovan u nekoj od kasarni na teritoriji Glavnog grada. Dijelu obuke vatrogasaca u prostorijama Službe zaštite Podgorice su prisustvovali i đaci Osnovne škole „Branko Božović“.

Tri nivoa obuke

Vatrogasci koji su odabrani iz područnih jedinica iz Danilovgrada, Nikšića, Cetinja i Podgorice, će proći prvi nivo obuke, nakon kojeg postoje još dva nivoa.

"Prvi nivo obuke omogućava vatrogascima da se upoznaju sa opremom i njenim korišćenjem.

Drugi nivo podrazumijeva obuku lica za upravljanje timom od 11 ljudi koji su završili prvi nivo obuke. Treći nivo a ujedno i najveći, predstavlja osposobljavanje lica za upravljanje i rukovođenje sa tri tima, ili sa tridesetak ljudi" naveo je saradnik iz Službe spasavanja Francuske, dodajući da treći nivo obuke prođe mali broj vatrogasaca.

Bonus video: