Medojević: Novac od Šarićevog klana Veljović plasira u izgradnju zgrada

"Veljovićev kršteni kum je lice pravosnažno osuđivano za trgovinu ljudima", tvrdi Medojević.
53 pregleda 0 komentar(a)
medojević, Foto: Boris Pejović
medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.04.2011. 08:03h

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponovo obrušio na direktora crnogorske policije. Veselina Veljovića.

Medojević je iznio novu seriju optužbi koje navodno ukazuju da je u kontinuitetu imao lične i poslovne kontake sa ljudima iz kriminalnog miljea. O tome je, kako je saopštio “Vijestima”, obavijestio i vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić.

"Veljovićev kršteni kum je lice pravosnažno osuđivano za trgovinu ljudima, koje se u policijskim dosijeima tretira kao bebzjednosno interesantno u pogledu distribucije narkotika”, tvrdi Medojević.

Lider PzP-a je naglasio da postoji više svjedoka koji mogu pouzdano da svjedoče o vezama direktora policije sa takozvanim zagoričkim klanom, koji se bavi distribucijom narkotika, zelenašenjem, reketiranjem i prebijanjima konkurenata u kriminalnim poslovima, ali i političkih neistomišljenika režima.

“Ovaj klan je, prema informacijama koje imam, odgovoran za prebijanje direktora i vlasnika dnevnika 'Vijesti' Željka Ivanovića , kao i za ubistvo Srđana Vojičića i prebijanje Jevrema Brkovića”, naveo je Medojević.

On tvrdu da je ove ozbiljne optužbe predočio tužilaštvu i saopštio sva imena osoba za koje se sumnja da su povezane sa ovim slučajevima i da od te institucije očekuje pokretanje istrage.

"Veljović je Šarića kontaktirao lično i preko posrednika"

Njegova saznanja dobijena iz policije, kako tvrdi, ukazuju i na to da je vođa zagoričkog klana Veljovićevoj zakonitoj supruzi poklonio automobil “golf 4”.

U imovinskom kartonu nakon stupanja na funkciju 2005. Veljović je na ime supruge prijavio “golf 4”, koji je u 2009. zamijenjen “golfom V”.

“Novac od Šarićevog klana i sopstveni kapital, plasirao je u izgradnju stambenih zgrada u Podgorici, preko jednog visoko pozicionarnog preduzetnika, sa privatnim vezama sa vrhom DPS-a”

“Bliski saradnik Veljovića, ranije povezivan sa prijetnjama aktivisti za ljudska prava Aleksandru Zekoviću je ključna veza Veljovića i zagoričkog klana. Ogromna lična imovina tog komandira SAJ-a je višestruko veća od primanja koje ima iz državne službe. O tome svjedoči nova kuća u Rogamima i ogroman plac”, kazao je Medojević.

Poslanik PzP-a je pojasnio da je nakon javnog sukoba sa direktorom policije iz domaćih i inostranih izvora dobio obilje podataka, koji potkrepljuju ranije optužbe iznijete na njegov račun. O tome je obavijestio i vrhovnog državnog tužioca sa dva dopisa koje je na adresu tužilaštva poslao 31. marta i 8. aprila.

O vezama sa Darkom Šarićem, očekuje Medojević, državni tužilac bi morao da pokrene ozbiljnu istragu, jer, tvrdi on, postoji sumnja da je Veljović za usluge koje je pružao Šarićevom klanu dobijao finansijsku nadoknadu.

Medojević je ocijenio da pritisak međunarodne zajednice, ali i opozicije, NVO i medija očigledno rezultirao curenjem informacija “o kriminalnim aktivnostima Veljovića”

“Kontakte sa Šarićem, Veljović je obavljao lično, ali i preko svojih srodnika koji su bili policijski službenici i u koje je imao povjerenja. Siguran sam da bi ozbiljna istraga lako provjerila ko su bili policajci iz Veljovićevog okruženja koji su donosili novac od Darka Šarića”, kazao je.

Još jedna, možda i najteža optužba Medojevića je njegovo navodno saznanje da je Veljović “novac od Šarićevog klana i sopstveni kapital, plasirao u izgradnju stambenih zgrada u Podgorici, preko jednog visoko pozicionarnog preduzetnika, sa privatnim vezama sa vrhom DPS-a”.

Pritisak na Lukšića za reizbor šefa policije

Medojević je rekao da tužilaštvo trpi političke opstrukcije u vezi sa istragom o imovini i poslovima visokog operativca ANB-a iz Mojkovca, proizvodnji i švercu cigareta u fabrici u Mojkovcu i prekograničnom švercu sa Kosovom.

O tome bi, kako je ocijenio, mnogo više mogao da kaže potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković.

“Prema mojim informacijama, on je glavni zaštitnik Veselina Veljovića i zajedno sa Milom Đukanovićem, Milanom Roćenom, Svetozarom Marovićem i Miomirom Mugošom vrše pritisak na premijera Lukšića da ponovo predloži Veljovića za direktora policije”, kazao je.

Medojević je ocijenio da pritisak međunarodne zajednice, ali i opozicije, NVO i medija očigledno rezultirao curenjem informacija “o kriminalnim aktivnostima Veljovića”. O svim tim saznanjima on je obavijestio EK u Briselu, ambasade SAD i Njemačke.

Neće da komentariše neistine

Direktor policije Veselin Veljović nije želio da komentariše nove optužbe na njegov račun.

Direktor policije je zbog povrede časti i ugleda, krajem marta podnio tužbu protiv Medojevića

“Ne želim da komentarišem neistine poslanika Medojevića”, kazao je Veljović “Vijestima” u telefonskom razgovoru.

Direktor policije je zbog povrede časti i ugleda, krajem marta podnio tužbu protiv Medojevića, koji ga je 20. marta u izjavi “Vijestima” optužio za kontinuirane kontakte sa Šarićem. Medojević je tom prilikom izjavio da je najtraženiji Pljevljak "finansirao specijalne jedinice dok je Veljović bio komandir".

Bonus video: