Vlada priprema novi koncept za odrađivanje pripravničkog staža

"Osnovna ideja razvoja novog koncepta je da se svim osobama sa stečenim visokim nivoom obrazovanja omogući odrađivanje pripravničkog staža po automatizmu"
76 pregleda 0 komentar(a)
studenti Pravni, Foto: Boris Pejović
studenti Pravni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2011. 19:58h

Svim osobama sa visokim obrazovanjem Vlada bi sljedeće godine trebalo da omogući da odrade pripravnički staž, ali je za sada neizvjesno da li će visokoškolci biti plaćeni za taj posao, ili će ga pak, djelimično ili u potpunosti, volonterski obavljati.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz kabineta predsjednika Vlade Igora Lukšića, "osnovna ideja razvoja novog koncepta je da se svim osobama sa stečenim visokim nivoom obrazovanja omogući odrađivanje pripravničkog staža po automatizmu", kao "jedan vid dodatnog obrazovanja, odnosno osposobljavanja za adekvatno obavljanje posla".

"S obzirom na to da obavljanje pripravničkog staža zahtijeva izdvajanje značajnih finansijskih sredstava iz budžeta, u ovom trenutku se razmatra uvođenje elementa volonterizma u odrađivanje pripravničkog staža. Ono o čemu se, takođe, razmišlja jeste da Uprava za kadrove, kao prvi korak, u saradnji sa organima utvrdi potrebe u pogledu broja i profila pripravnika".

"Paralelno sa tim, u saradnji sa ustanovama visokog obrazovanja, napravile bi se projekcije oko broja studenata koji će steći diplomu u određenom ispitnom roku. Shodno raspoloživim sredstvima odredio bi se broj mjeseci koji bi pripravnici volontirali, kako bi ostatak perioda odrađivanja pripravničkog staža lica dobijala sve naknade, zavisno od raspoloživih sredstava", saopšteno je iz Lukšićevog kabineta.

Ovakav koncept bi podrazumijevao da se pripravnici zapošljavani u julu, novembru i februaru, odnosno nakon ispitnih rokova na fakultetima.

Najboljim studentima plaćen cijeli pripravnički staž?

Vlada razmatra i opciju da najboljim studentima obezbijedi plaćen cijeli pripravnički staž.

"Kao i da se eventualno razmotri mogućnost skraćenja perioda trajanja pripravničkog staža, kako bi bila obezbijeđena finansijska sredstva potrebna za pokrivanje troškova za period trajanja cijelog pripravničkog staža", pojašnjeno je "Vijestima".

Veliki broj viskoškolaca nije odradio pripravnički staž od početka 2009. godine, kada je zbog ekonomske krize Ministarstvo finansija praktično blokiralo zapošljavanje pripravnika...

Saopšteno je da prvi korak u pripremi novog koncepta podrazumijeva analizu postojećeg zakonskog okvira, prije svega odredbi Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Zakona o pravosudnom ispitu i Zakona o volonterskom radu.

"Kao što je predočeno na sastanku koji je predsjednik vlade Igor Lukšić imao sa predstavnicima studentskih organizacija u Crnoj Gori započet je rad na izradi novog koncepta pripravničkog staža. Za potrebe pripreme ovog koncepta, koji je, takođe, najavljen u ekspozeu, kabinet je zatražio imenovanje predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete i sporta i Uprave za kadrove, koji će u saradnji sa kabinetom predsjednika vlade do kraja 2011. godine pripremiti novi koncept i predložiti ga vladi za usvajanje", saopšteno je iz kabineta predsjednika vlade.

Bonus video: