Novac i loše urađen rezervoar ostavili sela Gornje Morače bez vode

Tvrdnje mještana da je rezervoar nekvaliteno urađen potvrdio je i vještak, dipl. ing Veselin Perović, u izvještaju od prije četiri godine
294 pregleda 0 komentar(a)
Gornja Morača, Foto: Dragana Šćepanović
Gornja Morača, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.04.2011. 17:20h

Uprkos tome što je Vlada prije skoro pet godina izdvojila 100.000, a mještani 14.000 eura za izgradnju vodovoda u gornjomoračkim selima Telač Do, Kratine, Granice, Ubalac i Vardišta, oko 70 domaćinstava iz tog kraja još nema uredno vodosnabdijevanje.

Razlog za to, tvrde mještani, je nekvalitetno urađen rezervoar, koji je gradilo nikšićko preduzeće "Flemer Stone" doo.

Prema ugovoru potpisanom između Mjesne zajednice Gornja Morača i tog preduzeća, zaključenom 22. septembra 2006, radovi na izgradnji rezervoara trebalo je da, po sistemu "ključ u ruke", budu završeni u roku od 40 dana, ali, kako mještani tvrde, objekat još nije predat na upotrebu niti je obavljen tehnički prijem.

Ugovorom je precizirano da će izgradnja rezervoara koštati 33.000 eura, od čega je izvođaču, tvrdi jedan od mještana Ranko Baošić, kao avans odmah uplaćeno 15.000, nakon što su radovi bili velikim dijelom završeni. Preostalih 3.000 eura nikšićko preduzeće je trebalo da dobije nakon tehničkog prijema objekta.

"Mislim da se ovo rijetko gdje može dogoditi. Naš višedecenijski san o dovođenju vode u kuće još nije ostvaren, iako su Vlada i mještani obezbijedili oko 116.000 eura, a prve dvije faze izgradnje vodovoda završene na vrijem i kako treba. Treću fazu radova izvodilo je preduzeće "Flemer Stone", koje nam ni do danas nije predalo rezevoar na upotrebu, a prilikom gradnje je napravljen niz propusta, zbog čega i dalje nemamo vode u kućama. Mislim da je krajnje neozbiljno i nevjerovatno da niko od nadležnih do sada nije obratio pažnju na to da investicija, vrijedna više od 100.000 eura, i dalje nikome nije od koristi, a mještani ovih sela, i pored vodovoda, vodu nose sa izvora, čak i za napajanje stoke", kaže Baošić.

Tvrdnje mještana da je rezervoar nekvaliteno urađen potvrdio je i vještak, dipl. ing Veselin Perović, u izvještaju sačinjenom prije četiri godine. U tom izvještaju se navodi da su, prilikom izgradnje objekta, napravljene brojne izmjene tehničkih rješenja u odnosu na glavni projekat.

Mještani gornjomoračkih sela ipak zavaljuju bivšem premijeru Milu Đukanoviću “koji je nakon posjete održao obećanje, pa je Vlada obezbijedila novac za izgradnju vodovoda”

"Rezervoar je izgrađen nekoliko metara više nego što je projektom bilo predviđeno, tako da je dotok sada svega jedan litar u sekundi , a "stub vode" u rezervoaru ne može preći 1,5 metara. Za uredno vodosnabdijevanje trebalo je da visina vode bude oko dva metra. Sa takvim stanjem zapremina rezervoara nije više 70 kubnih metara, kako je bilo predviđeno, već svega 50, što je nedovoljno za 70 domaćinstava. Izgradnja vodovoda značila je mnogo za ljude ovih sela, njihov entuzijazam i u prikljupaljanju novca i radovima tokom prve dvije faze izgradnje bio je ogroman.

Mještani gornjomoračkih sela ipak zavaljuju bivšem premijeru Milu Đukanoviću “koji je nakon posjete održao obećanje, pa je Vlada obezbijedila novac za izgradnju vodovoda”. Ipak, začuđeni su inertnim odnosom prema sadašnjem problemu.

Mještani kažu da nemaju broj vlasnika „Flemer Stonea“ pa su mu se zato obraćali pismenim putem. Brojni pokušaji reportera “Vijesti” da dobiju njegov broj ostali su bezuspješni. U službi informacija (1181) kazali su da nemaju registrovano preduzeće pod tim imenom.

Kupatila urađena, ali kakva je korist

Baošić priča da su mnoga domaćinstva u kućama napravila kupatila nadajući se da će konačno, u prvoj deceniji XXI vijeka, dobiti vodu.

“Nijesu pomogla ni brojna obraćanja bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Milutinu Simoviću, a mi ne znamo način da riješimo ovaj problem, jer je nemoguće stupiti u kontakt sa vlasnikom nikšićkog preduzeća Milom Đurovićem, kojem su se nekoliko puta, bez rezultata, pismeno obraćali. Prevareni smo, ali ne samo mi, već i Vlada, odnosno resorno ministarstvo i Sekreterijat za razvoj, koji su tada imali razumijevanja i finansirali ovaj, ne baš jeftini projekat”, rekao je Baošić.

On je dodao da mještani nemaju novca za skupe sudske sporove sa nikšićkim preduzećem i jedini način da skrenu pažnju odgovornih je obraćanje medijima. Od Đurovića traže samo da se zajednički utvrde propusti napravljeni prilikom izgradnje i da se u najkraćem roku otklone.

Dragović, ipak, preambiciozan

Stanovnici tog dijela Gornje Morače oduvijek su smatrali da im je za kvalitetan život u selima, uz puteve, najpotrebnija voda do kuća, pa se starijii mještanin prisjećaju anegdote iz daleke 1918. godine.

Tada je izvjesni Dragović imao ideju da od izvora Morače dovede vodu do svakog domaćinstva, koritima i jarkovima. Za taj posao je tražio da mu svaki domaćin da po jednog ovna. Da li je to komšijama bila visoka cijena, ili je Dragović utvrdio da je preambiciozan, nije poznato.

Bonus video: