Nikšićki studenti počinju sa protestom

Studenti plaćaju visoke cijene školarina a plate naših roditelja su jako male. Cijena prevoza za studente je previsoka...
66 pregleda 0 komentar(a)
studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2011. 14:00h

Studenti Filozofskog fakulteta u Nikšiću smatraju da je konačno došlo vrijeme da upravo ta populacija postane nosilac, kako rekoše, slobodoumlja, pa su odlučili da protestima probude svijest kolega koji su navikli da „spavaju“ i koji nikako da shvate da „realnost u Crnoj Gori nije idealna, već da je treba mijenjati“.

Zbog toga će u ponedjeljak, 11.aprila, tačno u podne ispred Filozofskog fakulteta početi protest koji će se nastaviti nikšićkim ulicama a završiti muzičkim hepeningom ispred fakulteta.

Ekonomski pritisak

Boban Batrićević, student povjerenik na Filozofskom fakultetu, smatra da ima mnogo razloga za protest, i da je došlo vrijeme da studenti u Crnoj Gori izađu na ulice i pokažu svoje nezadovoljstvo.

“Studenti plaćaju visoke cijene školarina a plate naših roditelja su jako male. Cijena prevoza za studente je previsoka... Zahtijevaćemo da UCG standardizuje prevoz za studente koji će biti po veoma niskim cijenama, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama. Bolonjska deklaracija se sprovodi nestandardizovano, pa nastava ne zavisi od dokumenata već od volje profesora koje niko ne kontroliše, što je posebno evidentno kod polaganja popravnih kolokvijuma“, rekao je Batrićević.

Protesti jedini način za novu generaciju

On je kao član Studentskog parlamenta UCG nezadovoljan radom te organizacije jer je vodi lobi koji ne dozvoljava da se radi kako treba “ a nijesu se ni upristojili da predstavnike Filozofskog fakulteta pozovu na sastanak kod premijera Igora Lukšića”.

“Filozofski fakultet nije dobio svoje predstavnike u Senatu UCG i Upravnom odboru SPUCG. Takvim ljudima nije u interesu da poboljšaju studentski aktivizam već traže ličnu promociju i materijalno uhljebljenje od studentskog novca”, rekao je on, navodeći razloge za protest, i objasnio da je moto “mislim, dakle protestujem”.

On je kazao da studentski bunt u Crnoj Gori nema tradiciju, te da su protesti jedini način da jedna nova generacija stupi na scenu.

“Nezadovoljni smo sviješću današnje omladine i studenata u Crnoj Gori jer je njihov sistem vrijednosti iskrivljen. Pozivamo sve slobodne intelektualce, profesore Univerziteta i nezadovoljne da nam se pridruže. Neka 2011 za studente bude 1968.godina“ poručio je Batrićević.

Bonus video: