Potrebno 83.000 eura da bi se organizovalo čišćenje Morače

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Šarunas Adomavičius je rekao da je čišćenje Morače od krupog otpada sjajna ideja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 13:14h

Ronilačka, alpinistička i zaštitna oprema u vrijednosti od oko 83 hiljade eura biće potrebna kako bi se krenulo u realizaciju akcije "Očistimo Moraču", koji podrazumijeva uklanjanje starih automobila i ostalog kabastog otpada iz toka rijeke.

Na sastanku o zajedničkom projektu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Agencije za zaštitu životne sredine, NVO Green houme i Specijalne antiterorističke jedinice Uprave policije ocijenjeno je da je konkretna aktivnost čišćenja korita te rijeke najveći doprinos povodom 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Izvršni direktor NVO Green Home Darko Pajović rekao je da oblast zaštite životne sredine dokazuje da sve strukture društva mogu sjesti za isti sto i lako naći zajednički jezik

"Zadovoljsvo mi je što povodom 20 godina od postojanja ekološke Crne Gore možemo svi zajedno da uradimo nešto konkretno. Naš je utisak da smo previše pričali, razgovarali, ali malo toga konkretnog uradili", poručila je direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović.

Ona je dodala da pripadnici SAJ očekuju podršku za posao koji će obaviti i rizike kojim će se prilikom te akcije izložiti.

"Za sve naredne aktivnosti potrebna im je naša podrška i pozitivan odgovor na njihove potrebe koje se tiču jačanja tehničkih, kadrovskih i logističkih kapaciteta. Nadam se da će današnji sastanak uroditi plodom i da ćemo sakupiti dovoljno sredstva", kazala je.

"Ekološka Crna Gora ima duboko utemeljenje"

Izvršni direktor NVO Green Home Darko Pajović rekao je da oblast zaštite životne sredine dokazuje da sve strukture društva mogu sjesti za isti sto i lako naći zajednički jezik. On je rekao da je nakon informisanja javnosti o akciji čišćenja dijela korita Morače veliki broj građana zainteresovan da doprinese čišćenju.

Komandant SAJ Mladen Marković ponovio je da automobilski otpad predstavlja opasnost za bezbjednost građana

"To pokazuje još jednom da ekološka Crna Gora ima duboko utemeljenje i brigu o zaštiti životne sredine od strane svih građana, bez obzira na to kakvu sliku često šaljemo sivjetu. Siguran sam da bi primjena zakonskih normi i edukacija građana mogla da pokaže prave rezultate”, poručio je.

Pajović je dodao da nema iluziju da će pokrenuta akcija da riješi dosta problema, te da ukoliko država želi da prati svoje ustavno opredjeljenje i evropske preporuke, sličnih akcija u budućnosti mora da bude mnogo više.

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Šarunas Adomavičius je rekao da je čišćenje Morače od krupog otpada sjajna ideja i da je apsolutno neophodna. On je dodao da se teško oduprijeti utisku da nešto tako lijepo može da bude ozbiljno ugroženo ljudskim nemarom i nepromišljenošću.

Komandant SAJ Mladen Marković ponovio je da automobilski otpad predstavlja opasnost za bezbjednost građana koji se bave ronjenjem i splavarenjem rijekom Moračom. On je kazao i da je odlučan u tome da akciju sprovede do kraja.

"Ova akcija poslužiće nam možda kao ideja koja se može proširiti i na čišćenje drugih vodotoka", poručio je.

Galerija

Bonus video: