Ministarstvo: Nijesmo znali za zlostavljanje djevojčica

"Ministarstvo osuđuje svaki vid zlostavljanja i u saradnji sa svim institucijama radiće na tome da takvog zlostavljanja nema u našem sistemu..."
53 pregleda 0 komentar(a)
Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2011. 13:38h

Ministarstvo prosvete i nauke demantovalo je navode da su imali informaciju o zlostavljanju tri djevojčice u dječjem domu Mladost u Bijeloj koje su smještene u hraniteljskoj porodici u Kolašinu.

"Oštro demantujemo navode koji sugerišu da smo imali bilo kakvu informaciju o zlostavljanju tri djevojcie u Bijeloj. Ministarstvo osuđuje svaki vid zlostavljanja i u saradnji sa svim institucijama radiće na tome da takvog zlostavljanja nema u našem sistemu", rekla je pomoćnik ministra prosvjete i sporta Murbeja Kurpejović nakon sjednice Vlade.

On je kazala da su poslali inspekciju u Kolašin da provjeri navode koji su dati u medijima i da će čim budu imali izvještaj prosvetne inspekcije o tome obavijestiti javnost.

Na sastanku pominjano seksualno zlostavljanje

"Vijestima” je juče rečeno da su sa tvrdnjama djevojčica o zlostavljanju bili upoznati mnogi koji su bili zaduženi za njihovo obrazovanje i vaspitanje , kao i stručnjaci koji su pomagali njihovu socijalizaciju i adaptaciju na novu sredinu.

Pouzdani izvor “Vijesti” je kazao da je početkom godine obaviješteno i Ministarstvo prosvete i nauke od koga nakon toga nijesu stizale nikakve reakcije.

Prema izvoru, predstavnik kolašinske službe Centra za socijalni rad, prisustvujući sastanku nastavničkog vijeća škole u kojoj uče sestre, prije nekoliko mjeseci je povodom odlučivanja o nedoličnom ponašanju dječaka, koji je takođe ranije bio štićenik Doma u Bijeloj, zahtijevao od nastavnika da imaju razumijevanje za ponašanje djece iz tog doma.

Kako tvrdi izvor “Vijesti”, predstavnik Centra je tada nastavnicima napomenuo da među djecom koja su došla iz Bijele ima i onih koja su seksualno zlostavljana.

Direktor kolašinske osnovne škole Zoran M. Rakočević nije želio da komentariše nijednu od ovih nezvaničnih informacija i naglasio da iz te ustanove do daljega neće davati izjave o slučaju.

I psihološkinja Marijana Bulatović, koja, prema nazvaničnim informacijama, od početka školske godine intenzivno radi sa djevojčicama, kazala je “Vijestima” da ne želi da sa novinarima razgovara o ovoj temi.

Bez objašnjenja

Crnogorske državne institucije koje su nadležne za provjeru tvrdnji tri maloljetne djevojčice da su godinama seksualno zlostavljane dok su boravile u Dječijem domu Mladost u Bijeloj, zaćutale su.

U kolašinskom Centru za socijalni rad niko nije želio da objasni činjenicu da su maloljetne djevojčice u ponedjeljak u prostorijama te službe razgovarale sa direktorkom podgoričkog Centra za socijalni rad Vesnom Stojanović i predstavnicom ministarstva Svetlanom Sovilj bez prisustva psihologa.

Nije objašnjeno ni zašto je dva dana prije toga ocu djevojčica bilo dozvoljeno da snimi izjave svojih ćerki, koje je on nakon toga ponudio medijima.

Bonus video: