Četiri NVO iz Crne Gore ušle u uži krug za nagrade Erste Fondacije

Predstavnik te fondacije Filip Radunović prethodnih dana posjetio je četiri organizacije nakon čega će one biti predstavljene međunarodnom žiriju koji će izabrati 30 najboljih
230 pregleda 0 komentar(a)
Filip Radunović, Foto: Zoran Đurić
Filip Radunović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.04.2011. 21:02h

Projekti nevladinih organizacija “Punkt”, “Montenegro Universal Theatre”, “Performa Ars International” i “Sigurna ženska kuća”, ušli su u uži krug, sa još 129 projekta, za nagrade austrijske Erste fondacije za društvenu integraciju.

Ove godine je prijaviljeno 1.850 projekata iz 12 zemalja, a fond za nagrade je 610.000 eura.

Predstavnik te fondacije Filip Radunović prethodnih dana posjetio je četiri organizacije nakon čega će one biti predstavljene međunarodnom žiriju koji će izabrati 30 najboljih.

Radunović je za "Vijesti" kazao da se "Sigurna ženska kuća" zajedno sa NVO "Ekvista" za nagradu prijavila s klasičnim projektom koji se tiče nadgledanja, monitoringa i poboljšavanja kvaliteta uslova života u Komanskom mostu, dok su se ostale tri organizacije odlučile za različite pristupe art tretmana.

Ukoliko nijedna od odabranih organizacija ne bude nagrađena, iz te fondacije ističu da će naredne dvije godine imati njihovu podršku kako bi što više prodrli u javnost, postali vidljivi u društvu i ušli u mrežu organizacija koje su pod pokroviteljstvom te fondacije

Cilj posjete je, prema riječima Radunovića, da se fondacija uvjeri da ti projekti postoje, “da nijesu samo mrtvo slovo na papiru”, kao i da ocijeni koliki je njihov kapacitet.

Crna Gora je postigla dosta dobar uspjeh samim brojem prijava, ocijenili su iz Erste fondacije, jer je njih 46 ispunilo kriterijume, a i kvalitet projekata kojim su se organizacije prijavile nije zanemarljiv.

Ipak, to što su četiri crnogorske organizacije ušle u uži izbor ne znači da će dobiti neku od 30 nagrada. Radunović je objasnio da ne postoji obavezujući princip da iz jedne zemlje mora biti jedna nagrada.

Ukoliko nijedna od odabranih organizacija ne bude nagrađena, iz te fondacije ističu da će naredne dvije godine imati njihovu podršku kako bi što više prodrli u javnost, postali vidljivi u društvu i ušli u mrežu organizacija koje su pod pokroviteljstvom te fondacije.

Bonus video: