Šuković: Svi zapošljavali više nego što je trebalo tokom političkih kampanja

Za naknade prvoj grupi od 50 radnika koji će ostati bez posla biti izdvojeno oko 400.000 eura, odnosno prosječno po 8.000 eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 16:48h

U kolašinskoj lokalnoj upravi radi oko 80 zaposlenih za koje je procijenjeno da su tehnološki višak i koji bi u narednim mjesecima trebalo da ostanu bez posla.

Predsjednik Skupštine opštine Mile Šuković, za “Vijesti” je kazao da je taj broj konačan, a urađen je i program racionalizacije lokalne administracije i službi.

“Program je urađen, ali još nije sistematizacija i aktivno se bavimo ovim izazovom, pa se nadam da će biti riješen na najbolji mogući način za te ljude. Prvobitno je bilo određeno da svi koji ostanu bez posla dobiju oko 1.900 eura od Vlade i isto toliko od lokane uprave.

Međutim, nakon brojnih konsultacija i dogovora sa gradonačelnikom i potpredsjednicima Opštine, zaključili smo da taj novac nije dovoljan da obezbijedi egzistenciju osoba koje ostanu bez posla.

Tako je konačan zaključak da će svaki radnik lokalne uprave, koji bude proglašen tehnološkim viškom, dobiti dvanaest bruto ličnih dohodaka. Do sada se prijavilo oko 50 ljudi koji su voljni da pod tim uslovima napuste radna mjesta, a ko su tih preostalih 30 uskoro će biti poznato”, kazao je Šuković.

On je kazao da će za naknade prvoj grupi od 50 radnika koji će ostati bez posla biti izdvojeno oko 400.000 eura, odnosno prosječno po 8.000 eura svakom od njih. U tom iznosu Vlada će učestvovati sa po 1.900 eura svakom prekobrojnom.

Svi zapošljavali više nego što treba

Analizirajući problem velikog broja zaposlenih u kolašinskoj lokalnoj administraciji, Šuković je istakao da je to veliki problem u Crnoj Gori i da treba otvoreno kazati kako je do njega došlo.

“Besmisleno je ne priznati da smo tokom proteklih političkih procesa, a naročito tokom kampanja za rješavanje državnog statusa, svi zapošljavali više nego što treba i u državnim institucijama i u lokalnim upravama.

Takođe, tvrdim da smo mi u kolašinskoj lokalnoj upravi i tada vodili računa da zapošljavamo one kojima je posao bio neophodan i koji su na taj način obezbjeđivali egzistenciju svojih porodica.

Treba imati u vidu da su iza nas godine kada je propalo nekoliko velikih kolašinskih preduzeća, među njima i neki privredni giganti, kao što je Veletrgovina. Njihovi radnici su se našli na ulici, a nekima je, recimo, falilo svega nekoliko godina do penzije.

Mi smo zapošljavali i te ljude i tako ih spasili. Jasno je da je došlo vrijeme kada moramo odraditi i nepopularnu mjeru otpuštanja radnika, koju ne možemo izbjeći, ali kojoj smo posvetili punu pažnju”, rekao je Šuković.

Predsjednik Skupšine opštine Kolašin naglasio je kako bi proces otpuštanja tehnoloških viškova trebalo prvo da krene u državnim institucijama, pa tek onda na nivou lokalnih uprava i da mu se čini kako je to jedini efikasan način koji do sada nije, kaže, praktikovan.

Bonus video: