U bjelopoljskom selu policija morala da interveniše kod zamijenjene ormana

Jeftović upozorava nadležne u Opštini i Elektrodistribuciji na „razorne ekološko-bezbjedonosne efekte“ trafo-stanice
103 pregleda 0 komentar(a)
trafo._1, Foto: B.ČOKOVIĆ
trafo._1, Foto: B.ČOKOVIĆ
Ažurirano: 06.04.2011. 15:52h

Tehnička ekipa bjelopoljske Elektrodistribucije uz asistenciju policije, zamijenila ormar trafo-stanice “Bosman“, smještene u dvorištu penzionera Rajka Jeftovića u istimenom selu.

Jeftović je, nakon razgovora sa vođom sektora bjelopoljske policije Draganom Bugarinom, dozvolio električarima da zamijene ormar, zaprijetivši da “ubuduće neće dozvoljavati bilo kakve radove na trafo-stanici”.

Jeftović upozorava da bi rušenje trafo-stanice ili njenih djelova - trafoa, ili razvodnog ormara, izazvalo pravu katastrofu sa nesagledivim posljedicama na čitavom tom području

Pozivajući se na naučnu studiju “Razorni ekološki efekti trafo-stanice “Bosman” u Bistrici kod Bijelog Polja“, koju je uradio inženjer Radojica Terzić, Jeftović tvrdi da je tokom dugog vremenskog perioda usljed kiša, sunca, temperatutnih promjena, propusta tokom izvođenja radova, a posebno neodržavanja objekta, veza čeličnih elemenata sa betonskom stopom popustila.

“I pri običnom vjetru pomjera se stub-nosač trafo-stanice, pa se javlja jako trenje čeličnih elemenata. Taj zvuk je jeziv, stiče se utisak da se sve ruši, i to stvara strah i uznemirenost. Razvodni ormar je urađen od čeličnog lima i nema sistem kvalitetnog zaključavanja, vjetar ga nekontrolisano otvara i zatvara”, tvrdi Jeftović.

On navodi da je zabrinjavajuće da “propisano uzemljenje nije obuhvaćeno osnovnim radovima”.

“Okolina čeličnog stuba je natopljena opasnim trafo uljem koje električari duže od tri decenije, prilikom svakog servisiranja, istresaju na lice mjesta. U prečniku od tridesetak metara šire se izuzetno neprijatni mirisi koji izazivaju mučninu i otežano disanje”, kaže Jeftović i upozorava “da bi rušenje trafo-stanice ili njenih djelova - trafoa, ili razvodnog ormara, izazvalo pravu katastrofu sa nesagledivim posljedicama na čitavom tom području”.

Upozoravaju na opasnost od trafo-stanica

“Kada je nevrijeme moja porodica napušta kuću i spas traži po okolnim brdima. Nadamo se da će nadležni prepoznati naš problem i da neće dozvoliti da živimo u strahu da će nam se nešto ružno desiti od trafo-stanice“, kaže Rečević

“Osnovni i Viši sud u Bijelom Polju dva puta su odbili moje tužbene zahtjeve pa sam bio prinuđen da zaštitu svojih interesa zatražim i kod još viših instanci, od kojih očekujem odgovor”, priča Jeftović.

Vukašin Merdović, komšija Jeftovića, ukazuje na opasnost od trafo-stanice kojoj je izloženo 20-ak domaćinstava.

“To je posebno izraženo ljeti, tokom poljskih radova, kada su grmljavine. Stiče se utisak kao da se vodi borba, jer se iz pravca trafo-stanice čuje jeziv zvuk. Često se dešava da se razbježimo na sve strane, a neki u neznanju poliježu po travi”, kaže Merdović.

Velimir Rečević dodaje da su sve porodice na tom području ugrožene i da vlada bojazan da će im se nešto neprijatno dogoditi.

“Kada je nevrijeme moja porodica napušta kuću i spas traži po okolnim brdima. Nadamo se da će nadležni prepoznati naš problem i da neće dozvoliti da živimo u strahu da će nam se nešto ružno desiti od trafo-stanice“, kaže Rečević.

Stanje je idealno opasnosti nema

Direktor bjelopoljske Elektrodistribucije Miloš Konatar kazao je u telefonskom razgovoru „Vijestima“ da je “ormar zamijenjen kako bi se trafo-stanica dovela u idealno tehničko stanje”.

“Trafo-stanica je postavljena gdje jeste i nema nikakvih indicija da će u dogledno vrijeme biti izmještena na neku drugu lokaciju, jer ne vidimo nikakvu opasnost po mještane”, kazao je Konatar.

Bonus video: