Maturanti podgoričke Ekonomske škole dali krv

"Pozvao bih omladinu i ljude dobre volje da se odazovu sličnim akcijama i pomognu onima kojima je to neophodno", poručio je Miloš Stijepović
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 16:18h

Maturanti Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović", njih 90, dali su krv u okviru doborovoljne akcije u Zavodu za transfuziju krvi.

"Humanost učenika Ekonomske škole, koji se već 30-ak godina tradicionalno odazivaju našim akcijama, treba da bude pozitivan primjer za sve mlade ljude koji na ovaj način mogu pomoći drugima", kazala je transfuziolog Zavoda dr Mirjana Savićević.

Kako bi na dobrovoljno davalaštvo podstakli maturante, koji sa sticanjem punoljetstva mogu biti i dobrovoljni davaoci, kako je ona navela, akciji je prethodilo trodnevno edukativno predavanje o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, a učenicima podijeljene i edukativne brošure.

"Mladi ljudi kod nas su veoma humani, ali malo znaju o dobrovoljnom davalaštvu, te su edukativne radionice prilika da im približimo pojedinosti, razbijemo predrasude o strahu i bolu prilikom davanja krvi, te ukažemo na razliku namjenskog i dobrovoljnog davalaštva", kazala je Savićević.

Pozitivan primjer učenicima dao je profesor Novica Šarović, koji je, kako je kazao, po ko zna koji put dao krv.

"Ovogodišnjoj akciji, kojoj tradicionalno već oko trideset godina prisustvuju naši učenici, odazvalo se njih oko 150. Takođe, u proteklih mjesec dana maturanti su imali priliku da se kroz edukativna predavanja upoznaju sa osnovnim načelima dobrovoljnog davalaštva krvi", kazao je Šarović.

Maturant Milovan Marković koji je prvi put dao krv, namjerava da, kako kaže, kada bude u prilici učini ponovo.

"Vodio sam se željom da pomognem nekome i spasim nečiji život. Mada se većinom boje samog postupka vađenja krvi, to je uz prijatno osoblje Zavod, jednostavno i potpuna bezbolno", kazao je Marković.

Za njegovog školskog druga Miloša Stijepovića zadovoljstvo je, kako kaže, da da krv i time pomogne drugim ljudima.

"Pozvao bih omladinu i ljude dobre volje da se odazovu sličnim akcijama i pomognu onima kojima je to neophodno, jer se svi mi uvijek možemo naći u sličnoj situaciji", poručio je Stijepović.

Ista akcija, prema riječima Savićevićeve, biće u toku mjeseca organizovana i za učenike Gimnazije Slobodan Škerović, a u planu im je organizovanje sličnih edukativnih radionica i za studentsku populaciju.

Galerija

Bonus video: