"NATO karavan" na Cetinju

Karavan je krenuo sa Cetinja, a nastaviće put širom Crne Gore, sljedeća stanica karavana je Nikšić, zatim Podgorica, Bar i Bijelo Polje.
120 pregleda 0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Danijela Lasica
NATO karavan, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 06.04.2011. 14:13h

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održan je multimedijalni događaj koji su , u okviru programa „NATO karavan“, zajednički organizovali Vladin Koordinacioni tim za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama, Prijestonica Cetinje i Fakultet za državne i evropske studije iz Podgorice.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, kazao je da je događaj organizovan sa ciljem da se maldi ljudi I drugi informišu o jednom kjučnom spoljnopolitčkom prioritetu Crne Gore.

"Na ovaj način, želimo uputiti poruku da je jasna namjera Cetinja, ali I Crne Gore ka visokim standadima demokratskih država na putu evroatlanskih integracija. Zaista vjerujem da će uspješna itegracija Crne Gore u evroatalnske structure donijeti građanima, ali I privredi jednu novu dimenziju I razvojnu šansu" kazao je Bogdanović.

Karavan je krenuo sa Cetinja, a nastviće put širom Crne Gore. Koordinator Vladinog koordinacionog tima za implementaciju komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore Dragan Pejović, kazao je da mu je zadovoqstvo što je “NATO caravan”, krenuo baš sa Cetinj, odakle nastvalja u još četiri crnogorska grada.

"Sljedeća stanica karavana je Nikšić, zatim Podgorica, Bar i Bijelo Polje. Cilj događaja da se na zanimljiv i neposredan način mladim ljudima približi proces evroatlanske integracije Crne Gore i ukaže im na potrebu njihove uključenosti"kazao je Pejović.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka kazao je da je Vlada Crne Gore postavila sebi dva strateška cilja, ulazak u EU koji ima podršku građana i ulazak u NATO koji, kako je rekao, za sada nema dovoljnu podršku, prije svega zbog nedostatka informacija o NATO-u.

Ambasador Hrvatske Petar Turčinović kazao je da postoji jednostavna formula – “ako želimo da naša djeca žive bolje nego što živimo mi, nužno je potrebno da se osigura bezbijednost, jer bez nje nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema razvoja”.

Šef verifikacionog centra u Ministarstvu odbrane, Mehmed Tahirović, kazao je da na 62-godišnjicu nastanka NATO-a treba reći “da NATO, nekada kao tipično vojna organizacija i NATO danas kao bezbjednosno politička organizacija u međunarodnim uslovima, nijesu isto, sa čim veliki broj građana nažalost nije upućen”.

Povodom događaja “Pristajem NA TO ”, na Dvorskom trgu organizovani su neformalni razgovori gradonačelnika, ambasadora i predstavnika Vlade Crne Gore sa mladima sa Cetinja o procesu evroatlantskih integracija, te niz takmičenja – počev od sportskih, preko puzzle igara i karaoka.

Događaju na trgu prisustvovali su cetinjski maturanti, studenti i građani Cetinja.

A posjetioci na trgu uživali su I u mini koncertu crnogorskog muzičara Bojana Delića.

Bonus video: