Ispred Biljarde zasađen brijest nakon 93 godine

Ispod Nikolinog brijesta podjednako su bili dobrodošli, pravoslavci, katolici i islamski vjernici, domaći i stranci" kaže istoričar Aleksandar Čilikov.
180 pregleda 0 komentar(a)
Brijest, Foto: Danijela Lasica
Brijest, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 06.04.2011. 13:56h

Nakon 93 godine, ispred Njegoševe Biljarde na Cetinju, danas je ponovo zasađeno stablo brijesta, pod kojim su stotinama godina u nazad donošene ključne državne odluke i mirena zavađena bratstva u Crnoj Gori.

Brijest je 1918. godine iščupan, a ranije je odlučeno da novi zaštitni znak Ustavnog suda bude stilizovani list brijesta, upravo zato što se simbolički naslanja na brijest kod Biljarde.

Predsjednik društva istoričar umjetnosti Crne Gore Aleksandar Čilikov kazao je tom prilikom „da se njegovim mladim sugrađanimna ova akcija može učiniti neobičnom i nejasnom, te da zbog toga želi da ih podsjeti da je nekada na prostoru od sadašnjeg domskog trga pa do Biljarde i ckrve na Ćipuru, postojala grupa drijevnih brijestova , i to dva na početku trga i tri ispred Njegoševe rezidencije, ispod kojih su se naši preci rado okupljali“.

"Dugi niz godina ova dragocjena skupina dostojanstvenih brijestova, činila je skup karakterističnih vizuelnih vrijednosti Cetinja, ništa manje značajnih od reprezentativnih arhitektonskih djela.

Neke od ovih mitskih brijestova, pamti i moja malenkost, a imao sam prilike da o njima čujem niz bajkovitih priča, a od naših starih koji su ih smatrali, bez preuveličavanja, nekom vrstom svojih uglednih sugrađana, i nezaobilaznim dijelom svog identiteta"objašnjava Čilikov.

On dodaje da su uslijed starosti i ljudske nebrige, cetinjski brijestovi fizički nestali , ali da na sreću nije nestalo sjećanje brojnih starijih Cetinjana i Crnogoraca.

" Među brijestovima, jedan je zauzimao počasno mjesto, riječ je o brijestu ispred Biljarde, ispod kojeg je rado i često provodio vrijeme crnogorski vladar kralj Nikola , a okružen prijestoničkim stanovnicima i crnogorskim glavarima i duhovnicima, stranim gostima i diplomatama.

Ispod Nikolinog brijesta podjednako su bili dobrodošli, pravoslavci, katolici i islamski vjernici, domaći i stranci" dodaje Čilikov.

On ističe da su se ispod tog brijesta pored neformalnih razgovora, vodile i ozbiljne političke rasprave, donosile značajne državne odluke , razmatrale žalbe i molbe stanovnika Crne Gore.

Brijest je 1918. godine iščupan, odlučeno je da novi zaštitni znak Ustavnog suda bude stilizovani list brijesta, upravo zato što se simbolički naslanja na brijest kod Biljarde

"U neku ruku bijaše to i neka vrsta malog parlamenta u prirodi, mjesto podjednako značajno i kao dvorska rezidencija, ili zgrade važnijih institucija- dodaje Čilkov. On smatra da su ovim činom današnje generacije bile u prilici „da plemenitu tradiciju okupljanja ispod cetinsjkog brijesta obnove“.

"I to ne samo u namjeri revitalizacije spomeničkih vrijednosti prijestonice, već i kao simbol onoga što čini najveću vrijednost naše domovine, a to su bratstvo, gostoprimstvo, tolerancija, te skladni međukonfesionalni i međunacionalni odnosi.

Cetinje i Crna Gora od danas su dobili jedan specifičan i dragocjen memorijalni spomenik , koji za razliku od dosadašnjih brojnih, posjeduje karaktersitike živog bića" kazao je Čilikov.

On je dodao da sađenje brijesta ispred Njegoševe biljarde predstavlja jedan human, moralan i krajnje civilazacijski čin.

Vrpcu ispred zasađenog brijesta prekinuli su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik cetinsjkog parlamenta Milutin Vukić.

Događaju su pirsutovali ambasadori Republike Hrvatske i Slovačke Republike u Crnoj Gori Petar Turčinović i František Lipka, te predsjednik Ustavnog suda Milan Marković i sudija tog suda Miodrag Latković.

Bonus video: