Još petoro pacijenata preminulo od gripa

Svi pacijenti, tvrde u IJZ, imali su hroničnu bolest i nijesu bili vakcinisani protiv gripa.
7540 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Još petoro pacijenata preminulo je uslijed komplikacije gripa tipa A. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su tri muškarca, rođena 1965, 1961. i 1946. godine, preminula prošle sedmice od gripa.

Kazali su da su pristigle prijave o smrti dva pacijenta, starosti 48 i 67 godina, koji su od tog sezonskog virusa preminuli 6. i 16. februara. Svi pacijenti, tvrde u IJZ, imali su hroničnu bolest i nijesu bili vakcinisani protiv gripa.

Od početka godine registrovano je 15 smrtnih slučajeva od gripa.

Iz IJZ su saopštili da je aktivnost virusa srednjeg intenziteta i u opadanju. Kod izabranih doktora prošle sedmice registrovane su 584 osobe sa simptomima nalik gripu. Virus tipa A laboratorijski je dokazan od početka sezone kod 379 pacijenata.

Iz IJZ su rekli da je registrovano 8637 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta. Kazali su da je, prema podacima iz bolničkog nadzora, prijavljeno sedam teških akutnih respiratornih infekcija. Od sedam pacijenata, šestoro je bilo pozitivno na prisustvo virusa gripa tipa A.

„Od 48 zemalja koje su dostavile podatke o aktivnosti gripa širom evropskog regiona od 11. do 17. februara jedna zemlja je prijavila da je aktivnost gripa na uobičajenom nivou za ovo doba godine (Austija), 28 zemalja je prijavilo da je aktivnost gripa srednjeg inteziteta, šest zemalja je prijavilo da je aktivnost gripa visokog inteziteta, a 13 niskog...“, saopšteno je iz IJZ.

Iz IJZ su naglasili da je najbolja mjera prevencije gripa vakcinacija. Podsjetili su da se vakcina može primiti u domovima zdravlja i da je za razvoj antitijela potrebno oko dvije do tri sedmice.

Vakcina se preporučuje starijima od šest mjeseci sa hroničnim bolestima respiratornog, kardiovaskularnog sistema, kao i pacijentima koji imaju metaboličke poremećaje (kao što je dijabetes), osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i transplantiranim organima i ćelijama. Vakcinu treba da prime i stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

IJZ apeluje na građane oboljele od gripa da ne idu na posao, u vrtić, škole, igraonice, da ne dodiruju oči, nos i usta prljavim rukama i da koriste papirne maramice kada kašlju i kijaju… Kazali su da opšte prevencije podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija i pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakta sa oboljelima i boravak u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi... Građanima se preporučuje adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća, fizička aktivnost, kao i dovoljno sna.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, do 17. februara zabilježeno je 38 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom. U Hrvatskoj je do sada prijavljeno 85 smrtnih slučajeva od gripa.

Bonus video: