Univerzitet "Mediteran" najavio gradnju nove zgrade

Nova zgrada od 20.000 kvadrata će se nalaziti na Istočnoj tribini Gradskog stadiona u Podgorici, a napravljeno je idejno rješenje nove zgrade.
225 pregleda 0 komentar(a)
Stadion, Foto: Arhiva Vijesti
Stadion, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.04.2011. 18:08h

Zbog izgradnje nove zgrade, Univerzitet “Mediteran” je pribjegao mjerama štednje, koja podrazumijevaju i smanjenje plata zaposlenim za 15 odsto, ali i otpuštanja, rekao je rektor prof dr Stevan Popović.

„U planu je i smanjenje broja zaposlenih u administaciji zbog uvođenja informacionog sistema u rad studentske službe i računovodstva.

Osim toga, i smanjene broja zaposlenog tehničkog osoblja, jer će nam na budućoj zajedničkoj lokaciji biti potreban manji broj izvršilaca“, istakao je Popović, i dodao da Univerzitet „Mediteran“ posluje na tržišnim osnova, ne finansira se iz Budžeta Crne Gore, te smatra naznačene odluke “logičnim i opravdanim”.

Studenti fakulteta na pomenutom Univerzitetu navode da se osjeća nervoza kod profesora i asistenata zbog smanjenja plata, što je po njima logičan slijed događaja, kao i da je dobro što će fakulteti dobiti nove prostorije.

Na oglasnoj tabli Univerziteta „Mediteran“ se može vidjeti obavještenje koje se odnosi na ispunjavanje normi časova za profesore, pomoću kojih im se određuje plata.

„Profesori imaju nedjeljnu normu od šest časova. Plata se obračunava na osnovu održanih časova i tu nema ništa neobično niti novo. Svaki fakultet vodi evidenciju o tome i dostavlja mjesečni obračun plata Službi za finansije i računovodstvo Univerziteta.

To je sasvim u skladu sa Zakonom o radu i sa opštim aktima Univerziteta”, kazao je Popović, ističući da vode računa o tome da se svi časovi nastave prema planiranom rasporedu, tako da praćenje rada profesora na taj način on vidi kao “sasvim primjeren”.

Nova zgrada od 20.000 kvadrata će se nalaziti na Istočnoj tribini Gradskog stadiona u Podgorici, a napravljeno je idejno rješenje nove zgrade – sportsko-poslovno-univerzitetskog kompleksa, koje je napravila Investiciona grupa Atlas Grupe, a autorka je mr Maja Dapčević.

Fakulteti u okviru Univerziteta imaju prostorije na dva mjesta u Glavnom gradu kao i jedan fakultet koji se nalazi u Baru. Pravni i Fakultet za strane jezike se nalaze gdje je bila stara Medicinska škola, prostorije Fakulteta vizuelnih umjetnosti i informacionih tehnologija su kod gradskog stadiona, a Fakultet za turizam i hotelijerstvo se nalazi u Baru.

Priču o mogućem spajanju Univerziteta “Mediteran” i “Donja Gorica”, iz obje obrazovne ustanove ocjenjuju kao špekulacije, jer niko nije pokrenuo takvu inicijativu.

“Rektor Univerziteta nije organ upravljanja Univerzitetom, već organ rukovođenja. O takvim pitanjima odlučuju Skupština osnivača i Upravni odbor Univerziteta. O eventualnom spajanju univerziteta nemam nikakvih informacija”, naglasio je Popović.

Bonus video: