Zatvorenici će brati grožđe i breskve na plantažama

Uroš Bogavac, načelnik zatvora u Spužu, rekao je da će, ukoliko se potpiše ugovor, zatvorenici raditi za novac
0 komentar(a)
sezonski radnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
sezonski radnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.04.2011. 17:06h

Predstavnici "Plantaža" i ZIKS-a su potvrdili da će za nekih mjesec dana biti potpisan ugovor o saradnji, kojim će se steći uslovi da zatvorenici koji su na odsluženju zatvorske kazne rade sezonske poslove na plantažama grožđa i breskve.

Uroš Bogavac, načelnik zatvora u Spužu, rekao je da će, ukoliko se potpiše ugovor, zatvorenici raditi za novac.

"Potrebno je da se ispune određeni uslovi sa naše i sa strane "Plantaža" kako bi se realizovalo potpisivanje ugovora. Za sada samo postoje pregovori. Kad se potpiše ugovor, znaće se više o našim i obavezama predstavnika "Plantaža". Mora se obezbijediti odgovarajući smještaj za zatvorenike. Veliku pažnju smo usmjerili na mjere bezbjednosti, tako da se nadamo da će sve biti u najboljem redu, ako se postigne dogovor. Očekujemo da će bezbjednost kako lica koji izdržavaju kaznu, tako i stalnih radnika plantaža biti na visokom nivou. Sve će biti odvojeno, tako da nikakvog rizika neće biti", naveo je Bogavac, dodajući da će biti održan sastanak na kojem će biti prisutni čelni ljudi "Plantaža" i ZIKS-a, a da će ugovorom biti precizirano koja lica na izdržavanju kazne će moći da rade kao sezonci.

Izvršna direktorica "Plantaža" Verica Maraš istakla je da je čitava stvar u fazi pregovora, ali da očekuje da će ugovor biti potpisan u narednih mjesec i po dana.

"Probaćemo da postignemo dogovor sa predstavnicima ZIKS-a, u obostranom je interesu da realizujemo ovaj plan. S obzirom na to da zatvor u Spužu ima nedostatke smještajnog kapaciteta obratili su se nama, mada mislim da to nije novina kod njih jer oni imaju aranžmane i sa drugim firmama sa teritorije Crne Gore", istakla je Maraš, dodajući da je u prošlosti bilo inicijativa da se pokrene sličan projekat, ali dugo godina nije ništa rađeno na tu temu.

Bonus video: