Tivćani traže gradski referendum o parkinzima

"Građani su odlučili da krenu zakonskim putem da ostvare pravo na ono što smatraju da je dobro za grad i građane".
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 16:54h

Grupa građana okupljenih oko inicijative za preispitivanje opštinske odluke o gazdovanju privatne firme „Parking sistemi i garaže“ tivatskim parkinzima, pokrenula je potpisivanje zahtjeva za održavanje gradskog referenduma, na kojem bi se građani izjasnili da li su za to da Opština osnuje društvo sa ograničenom odgovornošću koje će gazdovati javnim parkinzima i lučicom Kalimanj.

Jedan od pokretača inicijative Dragan - Čajo Miljanić rekao je da je riječ o jednoj od prvih akcija koje pokreću građani Tivta kako bi privoljeli lokalnu upravu da se u odlukama važnim za funkcionisanje lokalne zajednice čuje i glas građana.

„Tivatska uprava još ne shvaća da je ona tu zbog građana, a ne građani zbog njih. Oni su ti koji donose opštinske odluke, a krše ih.

Građani su odlučili da krenu zakonskim putem da ostvare pravo na ono što smatraju da je dobro za grad i građane“, rekao je Miljanić.

Smatra da će veoma brzo skupiti potpise za inicijativu o referendumu koja će biti proslijeđena radnim tijelima SO Tivat jer im treba oko 600 potpisa.

„Da bi zahtjev ušao u skupštinsku proceduru potrebna je podrška pet odsto birača koji su izašli na prošlim lokalnim izborima. Prikupićemo te potpise, uredno predati inicijativu opštinskim službama, a na njima je da ispoštuju zakon koji ne poštuju evo već dvije godine kada je u pitanju građanska inicijativa“, naglasio je Miljanić.

Spiskovi za potpisivanje zahtjeva nalaze se kod predsjednika skupština stanara, a biće postavljeni i plakati na oglasnim prostorima u gradu. Akcija će biti okončana u narednih sedam dana.

Ćute već 2 godine

Građansku inicijativu za promjenu odluke o uslovima i načinu organizovanja djelatnosti izgradnje, upravljanja i održavanja javnih parkirališta i javnih garaža na području opštine, odbornici su, podsjetio je Miljanić, jednoglasno prihvatili 23. jula 2009. “Ali, od tada nije učinjeno ništa na tom planu“, istakao je on.

Tako, dodaje, nije ispoštovan ni Statut opštine Tivat.

„Već dvije godine ništa se ne radi povodom rješavanja pitanja parkinga. Ugovor koji je potpisan sa firmom koja gazduje parkinzima u Arsenalskoj ulici i na aerodromu nije raskinut. Ovo što mi tražimo, Podgorica ima od 2007. godine.

Nijesmo protiv Opštine i ne zagovaramo neplaćanje parkinga, ali smo za osnivanje JP koje će zaposliti ljude sa tivatskog Biroa rada i koje će urediti način gazdovanja javnim parkiralištima i lučicom Kalimanj“, kazao je Miljanić.

Bonus video: