Medenica: Presude za obeštećenja protiv medija po evropskim standardima

Ona je istakla kako se sudstvo bori sa korupcijom u svojim redovima i navela da je jedan sudija osuđen zbog primanja mita na 7 godina zatvora
0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2011. 15:41h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ugostila je ambasadore zemalja koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Crnoj Gori.

Na sastanku koji je bio otvoren za medije, Medenica je prezentirala rezultate rada sudova za prošlu godinu.

Osvrćući se na komentare da je sudstvo ispolitizovano, Medenica je ocijenila kako je nezavisnost svakog sudije njegov lični odnos prema tome što radi ali da je crnogorsko sudstvo nezavisno.

"Problem je sudovi nemaju finansijsku nezavisnost što je uslov za potpunu nezavisnost", kazala je Medenica.

Ona je ambasadore obavijestila kako sudije smatraju da u ispunjavanju evropskih standarada nije dovoljno izmijeniti samo organizacione zakone već da se mora mijenjati Ustav, konkretno zakon o sudskom savjetu i način izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Medenica je ustvrdila da je ažurnost sudova u potpunosti postignuta.

Ona je istakla kako se sudstvo bori sa korupcijom u svojim redovima i navela da je jedan sudija osuđen zbog primanja mita na 7 godina zatvora, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja na godinu zatvora.

Medenica je istakla da je prošlog mjeseca Vrhovni sud donio načelni pravni stav koji se odnosi na odgovornost novinara i medija i odmjeravanje visine pravične naknade zbog povrede prava ličnosti, kao i da dosuđena nadoknada po pravilu trebalo da bude u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i ne bude u iznosu koji bi obeshrabrujuće uticao na novinare i medije da obavljaju svoju ulogu demokratizacije društva.

“Spremni smo da ispunimo sve što se od nas očekuje. Glavni zadatak smo ispunili – postigli ažurnost i efikasnost sudske vlasti, a najbitnije je da su zadovoljni građana”, kazala je Medenica ambasadorima.

Bonus video: