Dio zaposlenih na Pravnom fakultetu opet traži smjenu Mujovića

Cilj Mujovićevih oponenata je da Vijeće Pravnog smijeni dekana do sljedeće sjednice UO UCG, koja se očekuje za desetak dana.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 07:57h

Dio zaposlenih na Pravnom fakultetu najvjerovatnije će podnijeti novu inicijativu za smjenu dekana Ranka Mujovića.

Takva odluka mogla bi da bude donesena danas, a inicijativu bi potpisalo znatno više profesora od ukupno sedmoro, koliko ih je u decembru prošle godine zatražilo Mujovićevu smjenu, potvrdilo je “Vijestima” više izvora sa Pravnog fakulteta.

Profesori će inicijativu za smjenu ovoga puta podnijeti Vijeću Pravnog fakultetu i Mujoviću.

Na taj korak zaposleni će se, po svemu sudeći, odlučiti jer je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) praktično blokirao raniju inicijativu za smjenu Mujovića.

O UCG prošlog četvrtka nije potvrdio izbor Draga Radulovića za novog dekana Pravnog fakulteta, niti razriješio Mujovića.

Na taj korak zaposleni će se, po svemu sudeći, odlučiti jer je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) praktično blokirao raniju inicijativu za smjenu Mujovića.

UO je zaključio da Izborna komisija zahtjev za smjenu treba da uputi Vijeću Pravnog fakulteta.

Cilj Mujovićevih oponenata je da Vijeće Pravnog smijeni dekana do sljedeće sjednice UO UCG, koja se očekuje za desetak dana, a do kada bi i rektor Predrag Miranović trebalo da se izjasni da li su nedavni izbori sprovedeni u skladu sa zakonom.

Njima su trenutno “svezane ruke” jer, kako je potvrđeno “Vijestima”, Izborna komisija Pravnog fakulteta još zvanično nije dobila odluku UO UCG, pa “stari” zahtjev za smjenu Mujovića ne mogu da upute Vijeću.

No, izvori “Vijesti” smatraju da je nerealno očekivati da će Mujović uopšte zakazati sjednicu Vijeća na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smjeni.

Mujović odranije nema većinu u Vijeću, a to je potpuno izvjesno nakon što se na jučerašnjoj sjednici pojavilo svega nekoliko od ukupno 29 članova tog tijela. Sjednica sa istim dnevnim redom koju je zakazao Mujović, a na kojoj nije bila predviđena rasprava o smjeni dekana, nije održana ni prošlog ponedjeljka zbog upravo tog razloga.

Mujović nije odgovarao na telefonske pozive, pa “Vijesti” nijesu uspjele čuti njegov komentar svojevrsnog nastavka blokade Pravnog fakulteta, ali i odgovor na spekulaciju da bi se ponovo mogao kandidovati na izborima za dekana, ako nedavno održani, na kojim je pobijedio Radulović, budu poništeni.

Mujović nije odgovarao na telefonske pozive, pa “Vijesti” nijesu uspjele čuti njegov komentar svojevrsnog nastavka blokade Pravnog fakulteta, ali i odgovor na spekulaciju da bi se ponovo mogao kandidovati na izborima za dekana

UO UCG odložio je imenovanje Radulovića, “zbog pribavljanja dopunskog mišljenja rektora o izbornoj proceduri".

Miranović se, međutim, već izjasnio da je proces u kome je Radulović izabran za dekana u skladu sa procedurom. Svojim prisustvom na sjednici Vijeća na kojoj je Radulović izabran, Miranović je poslao jasnu poruku da je proces zakonit. Mujović je pak najavio da će se i Upravni sud baviti zakonitošću izbornog procesa, ako Miranović odgovori UO da je sve po propisu.

Bonus video: