"Na fresci nijesu ni Đukanović ni Mandić"

"Ponavljamo da je lik o kojem je riječ dr Ratko Mitrović, profesor Univerziteta Crne Gore i prvi Direktor gradnje hrama"
369 pregleda 16 komentar(a)
freska Ratko Mitrović, Foto: Boris Pejović
freska Ratko Mitrović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2018. 06:17h

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su da ni Milo Đukanović ni Andrija Mandić nijesu oslikani na ktitorskoj fresci u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja.

Oni su reagovali na tekst “Mila izbacili iz hrama, Andrija među svecima”, objavljen u “Vijestima” 1. aprila:

"Ono što nas je najviše iznenadilo je da je tekst potpisala novinarka prepoznata po profesionalnom i istraživačkom novinarstvu. Ali se pitamo zašto je taj profesionalizam izostao u ovom tekstu. Pitanje likova na freskama je za sve istinoljubive zaključeno još prije četiri godine. Tada smo izjavili i opet ponavljamo da se niko od političara ne nalazi ni na jednoj fresci u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja. Takođe, ponavljamo da je lik o kojem je riječ dr Ratko Mitrović, profesor Univerziteta Crne Gore i prvi Direktor gradnje hrama. Hiljade ljudi koji svakodnevno ispunjavaju hram svjedoci su da osvećenjem hrama 2013. godine radovi na njegovom ukrašavanju (freskopisu, građevinskim radovima i spoljašnjem uređenju) još nisu završeni i sve što se uradilo i što će se uraditi biće u svrhu njegovog uljepšavanja. Hram svakodnevno uljepšavamo da bi svi dobronamjerni ljudi, bez obzira na nacionalnu i političku pripadnost, mogli da uživaju u njegovoj ljepoti i da se njime ponose kao svojim zajedničkim domom”, piše u reagovanju koje je u ime uprava sabornog hrama potpisao protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, starješina hrama.

Bonus video: