Mještani Vusanja protiv izgradnje mini hidroelektrane na Grlji

Realizacijom projekta zatvorilo bi se 16 km vada za navodnjavanje, kojima se snabdijeva oko 2.000 hektara obradivog zemljišta. Ista voda se koristi i za piće i napajanje stoke.
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 17:42h

Na zboru građana Mjesne zajednice Vusanje u opštini Plav, mještani su odlučili da organizuju peticiju protiv izgradnje hidroelektrane na toku rijeke Grlja u mjestu Vusanje.

Prema nezvaničnim saznanjima, Ministarstvo za vode je dalo na korišćenje rijeku Grlju preduzeću doo "ECG-male hidroelektrane" Podgorica.

"Mi, mještani Vusanja, održali smo zbor građana i jednoglasno odlučili da smo protiv gradnje hidroelektrane. Realizacijom tog projekta došlo bi do ekološke devastacije, bila bi ugrožena glavna turistička destinacija opštine Plav, došlo bi do isušenja rijeke i vodopada Grlja. Izvor Oko Skakavice, rijeka Grlja i istioimeni vodopad predstavljaju glavni izvor našeg života, turizma i ekonomije.

Tražimo da urbanisti razmotre projekat, a svi treba da znaju da je takvo rješenje u potpunosti sa mišljenjem stanovnika Vusanja, jer će kao takvo doprinijeti sušenju izvora Oko Skakavice i nestajanje vodopada Grlja

Pogoršaće ionako teške uslove za život

Predsjednik OO DUA Fadilj Uljaj, kazao je da se ovakvim projektom uništava prirodno blago opštine Plav, te da će doći do pogoršanja ionako teških uslova za život u Vusanju.

Podržavamo mještane, jer smatramo da će se uništit jedna od najvećih prirodnih blaga ove opštine

Njega i stav mještana je podržala i predsjednica OO Forca Vera Hakaj.

"Podržavamo mještane, jer smatramo da će se uništit jedna od najvećih prirodnih blaga ove opštine. Mi političari albanskih partija, koji smo protiv toga, zahtijevamo od predsjednika Skendera Šarkinovića i svih nadležnih u opštini, da odlučno budu protiv izgradnje hidroelektrane, jer će u suprotnom doći do iseljavanja Albanaca i pokušaćemo svim legalnim sredstvima da to spriječimo", kazala je Hakaj.

Gradonačelnik: Sigurno ćete biti zadovoljni projektom

No, gradonačelnik Plava je optimističniji po ovom pitanju od mještana Vusanja, te smatra da se ne treba žuriti sa preuranjenim zaključcima, jer će opština od takvog projekta imati samo koristi.

"Nije dobro da idemo sa peticijama, jer će vrlo brzo doći predstavnici resornog ministarstva da sagledaju stvari. Hidrelektrana će se graditi nizvodno od vodopada Grlja, tako da neće imati problema sa vodopadom. Biće ispoštovan svaki detalj, biće i vode za navodnjavanje i sve ostalo. Sigurno ćete biti zadovoljni tim projektom i od projekta ćemo imati samo koristi, jer će hidroelektrana biti izgrađena u skladu sa prirodom u kojoj će se nalaziti", kazao je Šarkinović.

Nije bilo obavještenja ni javne rasprave

Mišljenje mještana Vusanja podijelile su pored predsjednika MZ Vusanje Ragipa Gočaja i predsjednici opštinskih odbora albanskih partija u opštini Plav: Fadil Ulaj (DUA), Vera Hakaj (Forca), Ismet Đonbaljaj (DS), te predsjednik NVO "Albanski Allpi" Almet Đonbaljaj, koji su sa svojim neslaganjem o izgradnji upoznali sve državne institucije.

"Predviđeno je korišćenje vode za hidroelektranu, instalisanjem postrojenja za korišćenje protoka u visini od 4,33 m3/s, a zna se da je hidrometrijski profil Vusanja na Grlji ustanovljen srednji višegodišnji protok u iznosu od 3,86m3/s. Time se prouzrokuje presušivanje rijeke i fizičke promjene lokacije u vezi sa korišćenjem zemljišta i šuma, do uništavanja vodopada Grlja, jednog od najznačajnijie turističke atrakcije ovog kraja, te će mještani biti onemogućeni da navodnjavanju više od 2.000 ha površine zemljišta, voćnjaka i livada, od posebnog značaja za život mještana ovog sela.

Mještani Vusanja do sada nijesu bili obaviješteni o ovom projektu, niti je vođena bilo kakva javna rasprava po ovom pitanju i smatramo da je ovo još jedan pritisak na građane albanske nacionalnosti. Iz brojnih navedenih razloga zahtijevamo od nadležnih ministarstava i ostalih državnih institucija da ne daju svoju saglasnost na jedan ovakav projekat, jer ćemo se tome suprotstaviti svim sredstvima", navodi se u pismu.

Galerija

Bonus video: