Čišćenje Morače povodom 20 godina od proglašenja ekološke države

Početak projekta planiran je za 5. jun, dan obilježavanja 39 godina od proglašenja Svjetskog dana zaštite životne sredine.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 12:37h

Specijalna antiteroristička jedinica Uprave policije pokrenula je inicijativu za čišćenje kanjona Morače od olupina i kabastog materijala, pa će u periodu od tri mjeseca pripadnici te jedinice u dužini od 40 kilometara očistiti kanjon Morače.

Na konferenciji povodom početka realizacije projekta “Očistimo Moraču” najavljeno je da će se iz te rijeke, od sela Subadanj do mosta Junion Bridž, uklanjati olupine, metalni predmeti i drugi kabasti otpad koji je ostao nakon saobraćajnih nezgoda i nesavjesnog odnosa prema životnoj sredini.

Početak projekta planiran je za 5. jun, dan obilježavanja 39 godina od proglašenja Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kazala je da je osnovni cilj uvođenje građana i institucija u akciju čišćenja otpada sa svih teritorija Crne Gore.

Buđenje građana

“Nadam se da će ova akcija pomoći da se probudimo i da će građani koji su emotivno vezani za neke riječne tokove podržati našu akciju kopirajući je”, istakla je.

Pejović je kazala da je ovo dobar način da se obilježi 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Pejović je objasnila i da se organizovano čišćenje Morače odavno nije desilo i da akcija čišćenja Crne Gore, koju je trebalo da vodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, povodom obilježavanja 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom možda neće biti obilježena sveobuhvatnom akcijom kako je to prvobitno bilo planirano.

“Susreli smo se sa problemom, koji nažalost teško da ćemo riješiti u naredne dvije godine, a to je da nemamo gdje sa otpadom koji je sakupljen.

Ako znamo da u zemlji postoji samo jedna sanitarna deponija koja može da primi samo komunalni otpad, da ni u jednoj drugoj opštini nema mjesta gdje bi se trajno skladištio ili smjestio otpad, onda je to samo po sebi moralo da modifikuje ovu konkretnu aktivnost”, objasnila je.

Pejović je kazala da je ovo dobar način da se obilježi 20 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom i poručila da jedino što je Crna Gora trebala da uradi u svjetlu godišnjice jeste osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine.

“Kao ekološka država mislim da u narednom periodu o tome moramo razmisliti”, poručila je.

Opasnost za ronioce

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice Mladen Marković kazao je da su pripadnici te jedinice tokom obavljanja svojih aktivnosti, vađenja stradalih i spašavanja povrijeđenih iz saobraćajnih nezgoda, uočili da je u Morači veliki broj olupina i metalnih predmeta.

“To predstavlja potencijalnu opasnost za ronioce u spasilačkim, trenažnim ili sportskim aktivnostima, kao i za učesnike splavarenja, raftinga i građane koji povremeno ili stalno borave na tom području”, kazao je.

Nevladina organizacija “Grin houme” učestvovaće u aktivnostima, a Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS podržaće najavljeni projekat tako što će kod predstavnika međunarodne zajednice lobirati, kako bi akcija dobila podršku međunarodnih donatora, institucija i ambasada.

Galerija

Bonus video: